Palestinci restauriraju Crkvu Hristovog rođenja

Foto: AP

Nakon dve godine mukotrpnog rada, stručnjaci su završili početnu fazu delikatnog projekta restauracije Crkve Hristovog rođenja, jednog od najsvetijih mesta hrišćanstva.

Projekat su, većim delom, finansirali Palestinci i sprovodi ga tim palestinskih i međunarodnih stručnjaka, i najveći je poduhvat obnove legendarne crkve u proteklih 600 godina.

Strukturne popravke na krhkom krovu i prozorima su završene, a umetničkom blagu je vraćen stari sjaj.

Iako su Palestinci pretežno muslimani, smatraju Crkvu Hristovog rođenja nacionalnim blagom i jednom od najposećenijih turističkih lokacija, a predsednik Mahmud Abas je aktivno uključen u projekat.

Zijad al-Bandak, koji vodi palestinski odbor za obnovu, kaže: „Najzad možete videti da su mozaici stvarno veličanstveni, i jedinstveni u celom svetu.“

Crkva Hristovog rođenja, koja se nalazi u biblijskom gradu Vitlejemu na Zapadnoj obali, počela je da se gradi 326. godine po nalogu vizantijskog cara Konstantina i njegove majke Svete Jelene, a izgrađena je iznad same pećine koja po tradiciji označava mesto rođenja Isusa Hrista.

Uprkos duhovnom značaju, crkva je zanemarivana vekovima i svrstana je na Uneskovu listu ugroženih objekata. Do pre dve godine, dela od neprocenjive vrednosti koja se nalaze u crkvi, bila bi dovedena u opasnost svaki put kada padne kiša.

Zatim su, 2013. godine, palestinske vlasti preuzele vodeću ulogu u finansiranju obnove. Ostatak je došao iz palestinskog privatnog sektora, Rimokatoličke, Grčke pravoslavne i Jermenske crkve i drugih zemalja. Al-Bandak kaže da je skoro osam miliona dolara već utrošeno u obnovu.

Nakon završetka restauracije mozaika u centralnoj bazilici, specijalisti sada renoviraju druge delove crkve, rade na malterisanju, obnavljanju spoljne kamene fasade i popravci drvenih greda.

Planirano je i da se instalira sistem za kontrolu mikroklime, kojim bi se regulisala temperatura i vlažnost u crkvi, kao i nova svetla i sistem za detekciju dima.

Rimokatolička, Pravoslavna i Jermenska crkva dele vlasništvo nad Crkvom Hristovog rođenja, i njome upravljaju u skladu sa sporazumom iz 19. veka.

“Veoma smo ponosni na ovaj projekat, jer kada štitimo svoje nacionalno blago, svoju istoriju, štitimo i svoju budućnost”, rekao je Al-Bandak.

Očekuje se da će radovi biti završeni do kraja godine.

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.