Rusija opovrgava tvrdnje o isporuci sistema S-300 Iranu

Rusija opovrgava tvrdnje o isporuci sistema S-300 Iranu

1280px-S-300_radarRusko Ministarstvo odbrane je opovrglo izveštaje iz medija koji su najavili isporuku sistema S-300 Iranu tokom ove nedelje.

„Početak isporuke prvog kontingenta raketnog sistema Favorit ne može da se realizuje jer iranska strana nije platila cenu iz ugovora od 16. februara”, izjavio je za TASS visoki zvaničnik Ministarstva odbrane. „Iz tog razloga, prisustvo iranskog ministra odbrane u Astrahanu, mitskoj ceremoniji odašiljanja prvih sistema Favorit Teheranu ne dolazi u obzir”, dodaje on.

Ove dve zemlje su 2007. godine potpisale dogovor o isporuci pet bataljona sistema S-300, međutim, u jesen 2010. godine, tadašnji predsednik Rusije Dmitrij Medvedev zabranio je isporuku zbog međunarodnih sankcija. Ugovor vredan 800 miliona dolara je poništen, a uplaćena suma je vraćena Teheranu.

Iran je zbog kršenja ugovora pokrenuo sudski postupak pri Međunarodnom arbitražnom sudu u Ženevi i zatražio četiri milijarde dolara odštete. Prema izjavi zamenika premijera Dmitrija Rogozina, Moskva je ubedila Teheran da povuče tužbu nakon „dugih i teških pregovora”.

Ruski predsednik Vladimir Putin je podigao zabranu isporuke sistema S-300 Teheranu, ali do same isporuke još nije došlo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.