Pismo Osame bin Ladena Americi

Američki list Vašington post je objavio najzad deklasifikovano pismo Osame bin Ladena, upućeno „Americi”. Pismo je, navodno, deo papirologije koja je zaplenjena prilikom vojne akcije američkih specijalnih jedinica na kuću u Pakistanu u kojoj se Bin Laden skrivao. Prava pomama je nastala za ovim pismom, jer tokom američkog rata protiv terora, nismo nikada bili u prilici da direktno čujemo govore Bin Ladena u medijima, već samo određene citate ili parafraze koje bi urednici svetskih medija odabrali. Pošto je pismo prilično dugačko, preveli smo samo neke delove, koji su nam se učinili zanimljivim. Ukoliko želite da pročitate celokupan sadržaj pisma na engleskom jeziku, možete slediti link Vašington posta.

Foto: Rex

U ime Boga, Svemogućeg, Milostivog – Poruka Americi

Oni koji kažu da muslimani ne vide rešenje ni u čemu sem u ratu, lažu, jer mi kao i ostatak čovečanstva, imamo mesta u našim životima i za mir i za rat. I oni koji vam kažu da se borimo sve dok ne primoramo druge ljude da pređu u islam, takođe vas lažu, a dokaza za to ima mnogo.

Prvo, naš Svemogući Bog je rekao: Neka ne bude prisile u religiji. Istina se jasno izdvaja od zablude. Drugo, istinska vera se sastoji od verovanja u srcu, a jezik i telo (dela) su svedoci. Rat nema moć nad srcima. Ratom bismo mogli prisiliti osobu da se moli, iako nije ubeđen (u postojanje Boga) i, bez obzira na molitvu, on ne bi bio musliman. Opipljivi dokaz za to je da postoje milioni hrišćana u našim zemljama. Egipat ima nekoliko miliona hrišćana koje muslimani nisu ubili, niti ih primoravaju da promene svoju veru. Jer, islam ostavlja čoveku slobodu da izabere hoće li biti musliman ili hrišćanin ili Jevrejin ili član bilo koje druge religije, pod uslovom da Sudnjeg dana snosi teret svog izbora.

Pre nekoliko vekova, tokom zastrašujuće inkvizicije u Evropi, Jevreji nisu imali drugo utočište, nego da pobegnu iz ruku hrišćana u zemlju muslimana u arapskoj Severnoj Africi. A evo, njihovi potomci žive tamo i danas, ali su nam vratili uslugu tako što su okupirali Palestinu.

Kažem vam da je Buš lagao, kada je ušao u Irak, rekavši da želi da širi visoke vrednosti, slobodu i demokratiju. A sada, dok se sprema da ode, još uvek izbegava da govori istinu. I ja vam kažem, američki narode, najviša vrednost je govoriti istinu, a laganje je najružnija, i još je ružnija kada je izgovori predsednik ili lider, čak i ako bi to bilo samo jednom. Kako je moguće da im je to navika koju upražnjavaju po ceo dan i noć?

Ko još na licu zemlje, čak i u Americi, veruje Bušu? Ove vrednosti o kojima govori smo osvedočili u Abu Gharibu, Kubi, Bagramu i drugim tiranskim američkim zatvorima. Kažem vam odlučno da smo, zahvaljujući Bogu, razvili vojno krilo odgovorno za operacije protiv Amerike. I to je nezavisno krilo na koje, hvala Bogu, nije negativno uticao rat u Iraku, već upravo obrnuto… A najbolji svedok uspeha ovog krila biće aktivnosti koje se preduzimaju u glavnim gradovima Evrope.

…I oni su kao lavovi koji napuštaju svoju jazbinu da obave svoju dužnost sa svojom braćom u džihadu. Jer, oni love vaše vojnike sa velikim zadovoljstvom. I oni uživaju u tome baš kao što su vaši očevi uživali u lovu na Indijance. Međutim, postoji suštinska razlika u tome što su vaši preci bili motivisani željom da osvajaju, uz svu agresiju i represiju, a ono što lavovi islama rade je pravedna odbrana sebe, vere i svega što im je sveto. I svaki sat koji odlažete odlazak iz Iraka i Avganistana znači, ukratko, više poginulih, više štete za vašu ekonomiju i više pobeda za mudžahedine, zahvaljujući Bogu.

Da su američki mediji bili makar blizu da budu neutralni, i da su objavili makar jednu desetinu onoga što se dešava u Iraku, prepoznali biste istinu u ovome što govorim.

Da li znate zašto je stopa samoubistava među vašim vojnicima u Iraku porasla? Pogledajte samo slike sa ratišta u Iraku i Avganistanu koje otkrivaju pakao i psihološko stanje vojnika dok sakupljaju udove svoje braće, što i njih čeka danas ili sutra. Mi smo odlučni i spremni na prolivanje vaše krvi, uništavanje vaše ekonomije, i narušavanje vaše bezbednosti, uz Božiju pomoć, na bilo koji način.

S druge strane, naša religija savetuje da se okrenemo ka miru, ako se neprijatelj okrene prema njemu. Vidimo da su istraživanja javnog mnjenja pokazala da većina vas želi da povuče svoje snage iz Iraka. Kao odgovor na ovaj pozitivan razvoj u vezi sa vašom željom da se zaustavi gubitak američke krvi i novca, nemamo ništa protiv da potpišemo dugoročno primirje, pa ćete se vratiti miru i sigurnosti u kojima ste uživali pre Menhetna (napada 11. septembra) sa pravednim uslovima za obe strane koji neće ići na štetu nijedne strane.

Prestanite da nas ugnjetavate, imajući u vidu da, kao što su SAD jedan entitet, tako su i sve države islamskog sveta jedan entitet u pogledu naše vere i iz perspektive naših naroda. A sporazumi između vas i vaših klijenata (instaliranih režima u Iraku i Avganistanu) nama ništa ne znače.

I još jedna stvar, u kojoj nema ljubaznosti ili popuštanja sa naše strane, morate zaustaviti svaku vrstu pomoći Izraelcima, koji se bave svojim omiljenim hobijem – ubistvima naše dece. Jer, ako posedujete želju za mirom i pomirenjem, onda smo vam odgovorili. A ako (ste izabrali) drugo, onda se setite stihova koje sam vam citirao kada ste napali Avganistan, i kasnije Bagdad.

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.