EU nastavlja rat protiv migranata: Francuzi šalju novi brod, Turci upucali izbeglice

Foto: AP

Prošle nedelje smo pisali detaljno o najnovijim merama EU protiv izbeglica i ulozi balkanskih država u odbrani evropskih granica, a vesti koje nam pristižu ove nedelje samo potvrđuju naše sumnje da je EU spremna da sprovede plan do kraja, bez obzira na cenu.

Nakon što je EU podmitila Tursku sa 3.4 milijardi evra da zaustavi dotok izbeglica u Evropu1 turski graničari su otvorili vatru na sirijske izbeglice koje su pokušale da pređu iz Sirije u Tursku, a najmanje desetoro izbeglica je poginulo.2

Prema saopštenju lista Al-Araby, Turska je priznala da su njeni graničari pucali na Sirijce koji su pokušali ilegalno da uđu u zemlju3, ali nisu potvrdili koliko je poginulih.

„U nekim slučajevima, pogranična patrola nema izbora nego da ispali hice upozorenja, jer su često na udaru švercera i terorističkih grupa sa sirijske strane”, rekao je jedan visoki zvaničnik turske vlade za britanski list Independent.

EU i Turska će održati novi samit u ponedeljak, gde će diskutovati o dodatnim pitanjima vezanim za program zaustavljanja dotoka izbeglica u Evropu.

Biće reči i o hiljadama izbeglica koje su zaglavljene na grčko-makedonskoj granici, a mediji špekulišu da će evropski lideri izvršiti pritisak na Ankaru da pristane na povratak izbeglica iz Grčke u Tursku.

U okolini pograničnog prelaza Idomeni, gde je više desetina hiljada izbeglica zaglavljeno, stanje je „alarmantno”, jer grčka i makedonska policija, po direktivama, nastupaju vrlo brutalno prema svima koji pokušaju da pređu granicu, a nedostatak hrane i lekova ostavlja vidne posledice na izbeglicama koje kampuju na otvorenom.

Regionalni guverner je pozvao grčku vladu da proglasi vanredno stanje, rekavši da je na pomolu „velika humanitarna kriza”.

Nakon što je NATO poslao flotu u Egejsko more4 da spreči one izbeglice koje putuju čamcima da se domognu evropskog kopna, Francuska je, posle razgovora Olanda i Merkelove, najavila da će poslati još jedan brod kao ispomoć NATO floti,5 a potom su isto najavili i Britanci.6

U međuvremenu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izašao u javnost sa, najblaže rečeno, neobičnim predlogom, da se izgradi ceo jedan novi grad na severu Sirije, u koji će se smestiti sve izbeglice koje beže od građanskog rata u Siriji i Iraku.

Erdogan je, u petak uveče, rekao da bi se novi grad izgradio u blizini turske granice, i dodao da je o ideji razgovarao sa američkim predsednikom Barakom Obamom, prenosi novinska agencija Anadolu.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2015/09/turkey-syria-european-union-refugees-we-pay-you-keep-policy.html  

  2. https://www.alaraby.co.uk/english/news/2016/3/5/turkish-guards-shoot-dead-refugees-trying-to-cross-border  

  3.  https://www.alaraby.co.uk/home/does%20not%20deny%20that%20border%20guards%20sometimes%20open%20fire%20on%20those%20crossing%20illegally  

  4. http://www.aljazeera.com/news/2016/02/nato-deploys-ships-aegean-combat-refugee-crisis-160211124328320.html  

  5.  http://sputniknews.com/europe/20160304/1035789253/migrants-sea-ship-president.html  

  6.  http://www.ibtimes.co.uk/migrant-crisis-royal-navy-ship-sent-join-nato-vessel-aegean-sea-tackling-people-smugglers-1547732  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.