Oland u tajnosti odlikovao saudijskog prestolonaslednika

Foto: AFP/Stephane de Sakutin

Francuski predsednik Fransoa Oland je, u tajnosti, dodelio orden Legije časti (Legion d’honneur), najviše francusko odlikovanje, saudijskom prestolonasledniku Muhamedu bin-Najefu.

Kabinet predsednika nije dao nikakvu izjavu o poseti saudijske delegacije, koja je boravila u Francuskoj u petak, a još je interesantnije da su i „slobodni” francuski mediji prećutali ovaj događaj.

Međutim, Saudijci nisu izdržali a da se ne pohvale, pa je saudijska novinska agencija SPA ponosno objavila da je francuski predsednik odlikovao Najefa za „izuzetne napore u borbi protiv terorizma i ekstremizma”.

Olandov pomoćnik je samo izjavio da su bilateralni odnosi veoma jaki, a kupovinom francuskog oružja, kao i učešćem Rijada u međunarodnoj koaliciji protiv Islamske države, ti su odnosi dodatno ojačani.

Odnosi Zapada i Saudijske Arabije potvrđuju da bliskoistočne vojne intervencije, ni u kom slučaju, ne podstiče nekakva borba za „demokratiju” i „ljudska prava”, kao i da Zapad gradi odnose sa političkim pokretima na periferiji, u zavisnosti od njihovog odnosa prema državi, kapitalu i imperijalizmu.

U skladu sa tim, oni pokreti, i države, koji osiguravaju bezbedan dotok profita zemljama centra, zaslužuju ordenje, dok oni koji ga ugrožavaju zaslužuju pratnju dronova.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.