Kuba podržala zahtev karipskih zemalja za obeštećenje za ropstvo

caricom.png_1718483346Kuba je obećala podršku Karipskoj zajednici u zahtevu za obeštećenje i izvinjenje evropskih sila za transatlantsku trgovinu robljem, izveštava Telesur.

Zajednica karipskih zemalja (CARICOM) koja se sastoji od 15 članica, traži obeštećenje od Velike Britanije, Francuske i Holandije kroz inicijativu koja se zasniva na diplomatiji i pregovorima bez pribegavanja konfrontaciji.

„Podržavamo pravedni zahtev za kompenzaciju zemalja članica Karipske zajednice”, rekla je Ana Silvija Rodriges, ambasadorka Kube pri Ujedinjenim nacijama. „Narod Trećeg sveta još uvek oseća posledice neljudskog izrabljivanja naroda u njihovoj domovini i očigledno zaslužuju obeštećenje za grozne zločine počinjene prema njihovim precima”, dodala je ona u obraćanju zvaničnicima CARICOM-a.

Prošlog oktobra, prilikom zvanične posete Jamajci, britanski premijer Kameron je priznao da su „rane ropstva veoma duboke”, ali je izbegao da se osvrne na pitanje obeštećenja. Kameron je prvi premijer Britanije koji je posetio Jamajku u poslednjih 14 godina, a tokom te posete je izjavio da je iz trgovine robljem „istorija naučila najgorču lekciju”.

„Ropstvo je gnusno u svim oblicima. Nema mu nikakvog mesta u civilizovanom društvu, a Britanija je ponosna što je predvodila njegovo ukidanje”, rekao je Kameron, ali nije ponudio obeštećenje.

Krajem februara, predsednik potkomiteta za obeštećenje CARICOM-a, premijer Barbadosa Frondel Stjuart je poslao pismo britanskom Ministarstvu vanjskih poslova u ime 15 karipskih zemalja, da bi London zvanično prihvatio zahteve ovog regiona za isplatu transatlantske trgovine robljem.

Prema navodima, CARICOM je Britancima dao rok od dve godine da odgovore, ali takođe upozorava da je spreman da podnese žalbu Međunarodnom sudu pravde u Holandiji.

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/english/news/Cuba-Backs-Caribbean-Nations-in-Slavery-Compensation-Bid-20160401-0022.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.