Komunisti zarobili vojnike i policajce u osveti zbog smrti demonstranata

Foto: GNO

Komunistički pobunjenici na Filipinima zarobili su nekoliko policajaca i vojnika u najnovijoj operaciji, nakon što su postavili kontrolne punktove i blokade duž autoputeva u tri filipinske provincije.1

Policija je izdala saopštenje u kojem je potvrdila da Nova narodna armija (NPA) drži dva policajca kao taoce, a zvaničnici filipinske vojske se još ne oglašavaju.

Komunistički gerilci su saopštili da je ova akcija odmazda za brutalno policijsko nasilje na protestu poljoprivrednika u gradu Kidapavan, nakon čega je poginulo troje ljudi, a više desetina ranjeno.

Preko 5.000 siromašnih seljaka je od vlade zahtevalo pomoć u hrani, nakon što su im farme devastirane sušom, usled ekstremnog vremenskog fenomena poznatog pod nazivom El Ninjo.

Međutim, vlada nije odgovorila na zahteve poljoprivrednika, a policijske snage su suzbile demonstracije silom, što je rezultiralo smrću nekoliko demonstranata, kao i većim brojem povređenih.

Portparol Nove narodne armije Rubi del Mundo izjavio je da ne postoji prihvatljiv razlog za upotrebu sile protiv seljaka i njihovih porodica koji su organizovali protest, a odmah potom je izdato novo saopštenje komunista, u kojem se kaže da NPA obećava da će kazniti sve koji su uključeni u smrtonosnu policijsku akciju suzbijanja demonstracija.

Ova akcija zarobljavanja pripadnika vojske i policije, prema navodima Nove narodne armije, samo je deo onoga što sledi.

NPA se, već nekoliko decenija, bori za uspostavljanje socijalističke države na filipinskom ostrvu, a njena snaga počinje da zabrinjava i svetsku velesilu SAD.

Prema podacima iz 2015. godine, SAD su, usled sve veće masovnosti Nove narodne armije, povećale vojnu pomoć Filipinima, na 79 miliona dolara godišnje.2

Filipini su takođe ključni američki saveznik u suzbijanju prisustva kineske mornarice u Južnom kineskom moru.

 

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.manilatimes.net/communist-rebels-capture-2-cops-1-soldier-in-daring-operations/253998/  

  2.  http://www.reuters.com/article/us-southchinasea-china-philippines-usa-idUSKBN0TE0WO20151125  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.