Kanada: Vanredno stanje zbog pokušaja masovnih samoubistava Indijanaca

Foto: Adrian Wyld/The Canadian Press via AP

Kanadski parlament je juče održao vanrednu sednicu o samoubilačkoj krizi u indijanskoj zajednici, nakon što je jedanaest ljudi, među kojima je devet maloletnika, pokušalo da izvrši kolektivno samoubistvo tokom proteklog vikenda, a više od deset mladića je potpisalo “samoubilački pakt”.

Poslanik Čarli Angus, koji predstavlja indijansku zajednicu severnog Ontaria, kaže da je pokrajina koja broji 6.000 domorodaca, proglasila vanredno stanje u subotu.

Ovu indijansku zajednicu je, u samo zadnja tri meseca, uzdrmalo šest samoubistava i više od 140 pokušaja, a slično stanje je i u ostalim indijanskim zajednicama u Kanadi, mada ne u tolikim razmerama.

Indijanski lideri već godinama upozoravaju centralne vlasti na loše uslove života u sopstvenim zajednicama, ali se u Otavi tome nije pridavalo puno značaja.

Međutim, ni posle svega što se dešava, kanadske vlasti kao da ne shvataju koren problema. Nakon uvođenja vanrednog stanja, u Atavapiskat zajednicu su hitno poslati terapeuti, dečiji psiholozi, psihijatri, itd…kako bi sanirali posledice problema.

U ovoj zajednici čak 1.000 kuća nema tekuću vodu. Često se dešava da između 10 i 15 ljudi žive u dve ili tri spavaće sobe. Procenat indijanske dece koja završe srednju školu je oko 30%, a stopa nezaposlenosti u zajednici je neverovatnih 80%.

Ekonomska ulaganja u ove zajednice su praktično nepostojeća, indijanska deca se opiru školskom programu nasilne integracije u kanadsko društvo, što opisuju kao “kulturni genocid”, naftovodi i gasovodi koji prolaze preko indijanske teritorije uništavaju ekosistem i narušavaju njihov tradicionalni način života, hidroelektrane redovno izazivaju poplave njihovog zemljišta itd…

Kanadske vlasti kažu da razumeju da indijanski narod ima poseban odnos prema zemlji i vodi, i da bi o tome trebalo povesti više računa, međutim kada su interesi velikih korporacija u pitanju, vlada je uvek na strani bogatih.

Lideri pojedinih zajednica, kao što je Wet’su’weten, smatraju da autohtoni narodi, nemaju načina da pomire svoj tradicionalni način života sa modernim društvom, kao i da je jedina alternativa integraciji, upravo borba. Sa druge strane, u drugim zajednicama, stanovnici posežu za samouništenjem, u vidu alkohola, narkotika, i samoubistava.

Zanimljivo je da ova vest o samoubilačkoj krizi među kanadskim Indijancima pristiže samo par dana nakon što je isti problem identifikovan među palestinskim stanovništvom u pojasu Gaze.

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.