Vašington post traži intervenciju u Venecueli

Vašington post traži intervenciju u Venecueli

imperio_sam_venezuelaAmerička imperija ponovo stavlja nos gde mu nije mesto. Ovog puta je u pitanju list Vašington post (eng. Washington Post) objavivši uvodnik u kojem kaže da trenutna situacija u Venecueli „očajnički zahteva političku intervenciju”.

List apeluje na dokument „Demokratsko interameričko pismo” koji je odobrila Organizacija država Amerike kao „mehanizam za zaštitu demokratije u regiji” i povrh toga optužuje vladu Venecuele da je nelegalno popunila mesta u Vrhovnom sudu pravde svojim simpatizerima.

Kao da to nije dovoljno, list takođe drži vladu odgovornom za približavanje zemlje „katastrofalnom kolapsu” usled manjka „hrane i osnovnih medikamenata”. „Vlada je na nekoliko meseci od brankrota. Isključenja vode i struje su se uvišestručili poslednjih nedelja. Inflacija se broji sa tri cifre, a nasilje se povećalo”, tvrde oni.

Oni takođe kritikuju odluku da se petak proglasi neradnim danom kao i odluku Vrhovnog suda pravda da poništi Zakon o amnestiji kao neustavan1 .

Postavlja se pitanje da li se radi o novoj pretnji Venecueli i stvaranju izgovora za intervenciju pod plaštom „humanitarne intervencije“. Podsetimo, za najveći deo poteškoća, glavni krivac je SAD kao glavna podrška i sponzor agentima koji destabilizuju zemlju.


  1. Desničarska parlamentarna većina u službi imperijalizma, donela je Zakon o amnestiji kojim se puštaju na slobodu njeni „politički” zatvorenici. Oni su, međutim, osuđeni za smrt više desetina građana u nasilnim protestima koji su imali za cilj da sruše vlast. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.