Gde su sada ljudska prava i demokratija? Oland prodao Egiptu naoružanje u vrednosti od 1.1 milijardi dolara.

Foto: AP

Francuski predsednik Fransoa Oland, posetio je Egipat kako bi ugovorio prodaju francuskog oružja ovoj bliskoistočnoj zemlji.

Iako je egipatski predsednik došao na vlast vojnim pučem, a policijska represija njegovog režima ostavila za sobom na stotine mrtvih i desetine hiljada zatvorenih, kao i stotine osuđenih na smrt, zagovaračima demokratije i ljudskih prava sa Zapada to ne predstavlja prepreku kada su trgovinski i vojni sporazumi u pitanju.

Naime, al-Sisi je saveznik Zapada po pitanju borbe protiv terorizma, izolacije pojasa Gaze, i stvaranja uslova za profitabilna poslovanja Zapadnih korporacija i međunarodnih finansijskih institucija, pa u skladu sa tim nije označen kao diktator.

Egipatski predsednik je, na konferenciji za štampu, izjavio da “Evropske kriterijume o ljudskim pravima ne bi trebalo primenjivati na zemlje koje se bore protiv terorizma, kao što je Egipat”.

Ovom je izjavom stavio Olanda u neprijatnu poziciju, pa je francuski predsednik brzo odreagovao rekavši da”ljudska prava nisu prepreka, već pomoć u borbi protiv terorizma”.

Ipak, kritike na račun nepoštovanja ljudskih prava u Egiptu nismo očekivali, niti čuli, ali su zato dvojica lidera obelodanila da su potpisali sporazum o “bezbednosti u regiounu”, kao i da je Egipat pristao da kupi francusko naoružanje, u vrednosti od 1.1 milijardi dolara.

Egipat je jedan od najvećih primalaca američke vojne pomoći, u iznosu od 1.2 milijardi dolara godišnje, ali general al-Sisi i pored toga troši ogromne svote novca na kupovinu sofisticirane vojne opreme i naoružanja.

Al-Sisi je pohvalio “saradnju dve zemlje u svim međunarodnim oblastima” i predložio povećanje saradnje u oblasti transporta, obnovljivih izvora energije kao i borbu protiv “terorističkih” pretnji.

Sentiment je ponovljen od strane francuskog lidera koji je predložio jačanje veza u oblasti politike, ekonomije, kulture i turizma.

Oland je pre ove posete boravio u Libanu, gde je najavio 113 miliona dolara pomoći ovoj mediteranskoj zemlji u naredne tri godine.

Francuska i Saudijska Arabija redovno isporučuju vojnu pomoć ovoj državi, kako bi onemogućile vojnu dominaciju Hezbolaha, i zaštitile Izrael od napada radikalnih grupa.

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.