Brod koji polako tone: Saudijska Arabija traži međunarodnu pomoć u kreditima

Foto: George Steinmetz/Corbis

Saudijska Arabija je blizu da osigura kredit u iznosu od 10 milijardi dolara od međunarodnih banaka, kako bi oporavila ekonomiju usled sve manjih prihoda od izvoza nafte.

Kako javlja Rojters, najveći svetski izvoznik nafte je uspeo da izboksuje 8 milijardi dolara pomoći, ali Ministarstvo finansija zahteva da se taj iznos poveća.

Ovo je prvi put da je Kraljevina potražila međunarodnu pomoć još od ranih 1990-ih kada je Irak aneksirao Kuvajt.

Usled niske cene nafte, prihodi Saudijske Arabije su pali za čak 23% prošle godine.

Kredit, za koji se očekuje da će biti aminovan do kraja meseca, će pomoći Saudijskoj Arabiji da smanji oslanjanje na domaće banke, i otvori put za izdavanje međunarodnih obveznica.

Ovaj potez je usledio samo nekoliko dana nakon što su razgovori vodećih svetskih izvoznika nafte o smanjenju proizvodnje okončani bez dogovora.

Saudijska Arabija je spremna da zamrzne proizvodnju ako bi na to pristali svi članovi OPEC-a, uključujući i Iran, ali je Iran saopštio da će nastaviti sa visokom proizvodnjom nafte, kako bi oporavio svoju ekonomiju nakon što su mu, ranije ove godine, ukinute ekonomske sankcije.

Cena nafte je pala za gotovo dve trećine od juna 2014. godine, vođena kombinacijom viška ponude i konkurencije od strane američkih proizvođača škriljčane nafte.

Rat protiv pro-iranskih Hutija u Jemenu, koji predvodi saudijska koalicija, i učestvovanje saudijskih vojnih snaga u međunarodnoj koaliciji protiv Islamske Države u Iraku, dodatno opterećuje saudijski budžet.

Američki saveznici, čini se, ne doprinose oporavku saudijske ekonomije. U Siriji je saudijski uticaj na stanje stvari na terenu, kao i na budućnost političkog procesa, sveden na minimum, dok su u Jemenu Amerikanci angažovani isključivo protiv Al-Kaide, zauzimajući prilično mlak stav prema glavnim saudijskim neprijateljima – Hutijima.

Kraljevina je, već ranije, najavila rad na diversifikaciji ekonomije u narednih 5 godina, kako bi manje ovisila o izvozu nafte, ali još je rano za procenu rezultata takve politike.

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.