Izrael: “Podržite stvaranje kurdske, a ne palestinske države”

Foto: Channel 2 News

Visoki izraelski zvaničnik je ponovio raniju podršku premijera Benjamina Netanjahua za uspostavljanje kurdske države u koordinaciji sa regionalnim silama, Ujedinjenim nacijama i SAD.

Govoreći za kurdski list Rudaw, u izraelskom gradu Haifi u petak, zamenik ministra za regionalnu saradnju Ajub Kara je obelodanio da su izraelski zvaničnici već imali sastanke u Parizu o kurdskom pitanju i regionalnom razvoju.

“Kada sam boravio u Francuskoj, rekao sam im da nije logično da 40 miliona Kurda nema svoju državu, a ona se zahteva za neke druge kojih ima jedva dva ili tri miliona”, rekao je Kara, aludirajući na palestinske napore za državnost.

“To u osnovi pokazuje neznanje sveta po ovom pitanju”, rekao je Kara, koji je nominovan od strane premijera da prati kurdsko pitanje.

Kara je, naravno, izneo proizvoljnu cifru palestinske populacije, koja prema popisu iz 2010. godine, broji 4.470 000 na palestinskoj teritoriji, i preko 10 miliona u dijaspori, zahvaljujući izraelskoj politici oduzimanja zemlje i proterivanja Palestinaca tokom proteklih 60 godina.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je javno izrazio svoju podršku stvaranju kurdske države u 2014. godini, rekavši da je ona neophodna zarad formiranja saveza umerenih sila na Bliskom istoku.

“Mi treba da podržimo kurdske težnje ka nezavisnosti”, rekao je Netanjahu u govoru na Univerzitetu Tel Aviva, 29. juna 2014. godine, i pohvalio, kako je rekao “političku predanost” u Kurdistanu.

“Oni su dokazali svoju političku opredeljenost, političku umerenost, i zaslužuju političku nezavisnost”, rekao je on.

Kurdski predsednik Masud Barzani je rekao da će referendum o nezavisnosti biti održan do kraja 2016. godine, i da će obuhvatiti i tzv sporne oblasti kao što su Kirkuk i Šingal.

Barzani je takođe rekao da većina regionalnih i međunarodnih sila podržava stvaranje kurdske države.

“Podržavam hitno formiranje kurdske države, u koordinaciji sa zemljama regiona, Ujedinjenim nacijama i SAD”, rekao je Kara dodavši da ne očekuje nikakve tenzije između buduće kurdske države i susednih zemalja kao što je Turska.

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://rudaw.net/english/kurdistan/23042016

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.