Mirovni pregovori na štetu sirijske vlade. Može li Asad da se odupre?

Foto: Martial Trezzini/AP

U novoj fazi mirovnih pregovora između sirijske opozicije i sirijske vlade u Ženevi, diskutuje se o ključnoj tački budućeg sporazuma – sudbini predsednika Bašar al-Asada.

Prema dokumentu u čiji posed je došao list The New Arab, dve strane su blizu da dogovore ostanak na vlasti Bašara al-Asada u periodu neposredno nakon okončanja sirijskog rata, tokom formiranja prelazne vlade.1

Međutim, sirijski predsednik bi prema tom dogovoru bio lišen vlasti nad vojnim i bezbednosnim aparatom, što bi bio prvi korak u etapnoj tranziciji, pa bi imao više ceremonijalnu ulogu.

Arapski list navodi da je autor predloga ovog nacrta izaslanik UN-a Stafan de Mistura, mada je više nego očigledno da su Vašington i Moskva ključni pregovarači kada je politički proces u Siriji u pitanju.

Nakon pokušaja sirijske opozicije da napusti pregovore zbog navodnog kršenja primirja od strane sirijske vojske,2 i najave sirijske vlade da neće pregovarati o sudbini Bašara al-Asada,3 UN su uputile zahtev Vašingtonu i Moskvi da reaguju,4 na šta nismo morali dugo da čekamo.

Prema ovom predlogu, tranzicionu vladu bi sačinjavalo 40 odsto predstavnika sadašnje vlade, 40 odsto predstavnika opozicije i 20 odsto predstavnika grupa civilnog društva.

Metod selekcije članova tranzicione vlade nije preciziran, ali se spominje spisak od 120 sadašnjih funkcionera kojima će biti zabranjeno da obavljaju svoje funkcije zbog njihove uloge u ratu.

Istovremeno su održani i mirovni pregovori sirijske vlade i kurdskih predstavnika, kako bi se okončali sukobi u sirijskom gradu Kamišliju, a sirijska vlada je opet izvukla deblji kraj.5

Prema potpisanom sporazumu, delovi grada i okoline koji su bili pod upravom sirijske vlade, a iz kojih su ih potisnuli kurdski borci, sada će ostati pod administracijom kurdskog YPG-a.

Šta stoji iza popustljivosti sirijske vlade, za sada možemo samo da nagađamo.

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.alaraby.co.uk/english/news/2016/4/25/no-victors-no-vanquished-un-sees-assad-staying-post-conflict  

  2.  http://www.alaraby.co.uk/english/news/2016/4/20/syria-opposition-abandons-geneva-as-bombs-devastate-market-towns  

  3.  http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-government-idUSKCN0WN1W1  

  4.  http://www.nytimes.com/2016/04/23/world/middleeast/un-urges-us-and-russia-to-act-quickly-to-save-syria-peace-talks.html  

  5.  http://www.dailystar.com.lb/News/Middle-East/2016/Apr-25/349030-kurdish-forces-to-keep-areas-taken-from-syrian-govt.ashx  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.