Šta to rade Izrael i Egipat? Nezaposlenost u Gazi 60%, ispod granice siromaštva 70% populacije!

Foto: NY Times

Preko šezdeset odsto stanovništva Gaze je nezaposleno, dok 70 procenata živi ispod granice siromaštva, saopštava novinska agencija QudsNet.

Prema izveštaju Svetske banke, to je najveća stopa nezaposlenosti u svetu.

Generalni sekretar Federacije palestinskih sindikata u Gazi (GFPTU), Sami Al-Amasi, rekao je: “Palestinski radnici žive u patnji uzrokovanom izraelskom okupacijom koja zateže opsadu, zatvara prelaze i zabranjuje uvoz sirovih materijala.”

“Palestinski radnici u Gazi prolaze kroz najteži stadijum u poslednjih deset godina”, rekao je on, upozoravajući na “katastrofalni” životni standard pod izraelskom politikom stezanja opsade, uz pomoć Egipta.

Al-Amasi je pozvao Egipat da otvori Rafa prelaz, i dozvoli uvoz osnovnih potrebština. Takođe je pozvao arapske države, Ujedinjene nacije i sve koji imaju “savest” da izvrše pritisak na Izrael i Egipat u cilju deblokade.

Međutim, egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi gaji odlične odnose sa Izraelom i Zapadom, pa je malo verovatno da bi preduzeo takav korak bez konsultacija sa saveznicima, dok je pritisak UN-a na Izrael da deblokira pojas Gaze još manje verovatan.

Izrael pokušava da dokaže Palestincima u pojasu Gaze da je zapravo njihov politički odabir, u vidu islamističke partije Hamas, kriv za trenutno stanje stvari. Sa druge strane, Izrael je tolerantniji prema organizaciji Fatah koja je na vlastu u Zapadnoj obali, sa kojom u poslednje vreme čak i sarađuje na polju eliminacije palestinskog pokreta otpora.

Stanovnici okupirane Zapadne obale, uprkos tome što nisu blokirani, žive jedva bolje pod okupacijom od stanovnika pojasa Gaze, a analitičari se slažu da je, pod ovakvim uslovima, više nego izvestan novi palestinski ustanak.

Francuska je pozvala na mirovne pregovore između Palestinaca i Izraelaca, i sastavila nacrt oko kojeg su se složili predstavnici izraelske vlade i Palestinske uprave pod vođstvom predsednika Mahmuda Abasa, ali je Hamas odbio da učestvuje u tim pregovorima, rekavši da je u pitanju zamka, i da Francuska radi u korist Izraela.

Hamas je zahtevao oslobađanje političkih zatvorenika, što je Izrael odbio.

Sa druge strane, Izrael, čini se, nema nameru da olabavi obruč oko pojasa Gaze, a svaki oružani ustanak Palestinaca u skorije vreme odgovara izraelskoj strani, dok su još snage libanskog Hezbolaha zauzete vojnim akcijama u Siriji.

Ono što je sigurno je da stanovnici Gaze neće još dugo izdržati život u ovakvim uslovima, kao i da pomoć sa strane neće pristići.

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.