Cipras traži od NATO-a proširenje operacija na Egejskom moru

Alexis_Tsipras3Premijer Grčke i prvi čovek Sirize, Aleksis Cipras, optužuje Tursku da ometa patrole NATO-a u Egejskom moru i time sprečava efikasno sprovođenje akcija protiv izbeglica.

„Uspeh operacije NATO-a u Egejskom moru je neophodan da bi ovaj organizam dokazao svoj kredibilitet i efikasnost protiv novh izazova sa kojim se suočavamo”, rekao je Cipras agenciji EFE.

Generalni sekretar NATO-a Stoltenberg je, sa druge strane, veličao drastično smanjenje priliva izbeglica u Grčku otkako je NATO otpočeo sa patrolama po Egejskom moru. Istovremeno je pohvalio saradnju između flote Severnoatlantskog pakta i obalne straže Grčke i Turske, kao i Fronteksa (Frontex, evropska agencija za upravljanje i operativnu koordinaciju na granicama EU).

„Brodovi NATO-a pružaju informacije u realnom vremenu oblaskoj straži i Fronteksu. U pitanju je zajednički trud”, ističe gensek. On takođe ističe da NATO povrh toga i radi na „eliminisanju uzroka koji uzrokuju izbekličku krizu”. „Ovog meseca otpočinjemo obuku oficira iračkih oružanih snaga. Spremni smo da pružimo podršku svim vladama Severne Afrike u borbi protiv terorizma”, dodaje. Takođe navodi da je NATO spreman da „pruži podršku vladi Libije u slučaju da je zatraži”.

Podsetimo da je Siriza pre izbora tražila referendum o izlasku iz NATO-a, a nakon dolaska na vlast nije ga sprovela.

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://es.abna24.com/service/europe/archive/2016/04/23/749216/story.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.