Izrael prvi uspostavlja odnose sa Kurdima u Siriji nakon proglašenja autonomije

Izrael prvi uspostavlja odnose sa Kurdima u Siriji nakon proglašenja autonomije

hqdefault„Sirijski Kurdi su zajednica naroda spremnih da sarađuju sa Izraelom”, tvrdi profesorka Ofra Bengio, šef programa kurdskih studija na Univerzitetu Tel Aviva za Tajms of Israel (eng. The Times of Israel). Iako izostaje zvanično saopštenje političkog vođstva Kurda u Siriji o vezama sa izraelom, profesorka Bengio dodaje: „…znam da su neki [od njih] bili u Izraelu ali tome ne daju publicitet. To je kao sa iračkim Kurdima iza kulisa. Kada ojačaju, moći će da razmotre obelodanjenje ovih veza”. Ona je takođe izjavila da je ostvarila lične kontakte sa sirijskim Kurdima koji žele da pošalju poruku da su spremni na uspostavljanje odnosa.

Prema mišljenju izraelske štampe, Izrael i kurdski regioni (kako sirijski tako i irački) su jedine demokratske, egalitarske i sekularne zone na Bliskom Istoku, na kojem, navodno preovladavaju totalitarne i islamističke ideologije.

To mišljenje deli i Bangio koja smatra da Izrael treba što pre da pruži pomoć iza kulisa novom kurdskom državnom uređenju u Sriji i dodaje: „Oni su najefikasnija strana koja može da pobedi Islamsku državu i da stoji kao bastion protiv nje. Što više načina budemo našli da sa njima sarađujemo, biće bolje po nas”.

Juna 2014. godine, premijer Benjamin Netanjahu je izrazio podršku Kurdima: „Mi treba… da podržimo kurdsku težnju za nezavisnost–naciju boraca koji su dokazali svoju političku privrženost i koji su vredni nezavisnosti”. On, međutim, nije naveo da li se radi o sirijskim ili iračkim Kurdima niti da li se radi o Kurdima u Iranu ili Turskoj. Sa druge strane, u januaru meseci, ministar pravde Ajelet Šaked je pozvao na nezavisni Kurdistan između Irana i Turske, te urgirao na politiku saradnje između Izraela i Kurda.

Izrael već uveliko sarađuje sa Kurdima u Iraku kroz vojnu pomoć, ali kao i kupac nafte iz njihovog regiona. Irački Kurdistan je autonomna regija u kojoj se nalaze najveće zalihe nafte u zemlji, a uz pomoć imperijalističkih sila se izborila ne samo za političku već i za autonomiju u prodaji nafte direktno, bez posredstva iračke vlade. Nakon što je irački Kurdistan odbio naređenja centralne vlasti da ne prodaje naftu direktno, Izrael je bio prvi kupac. Prema proceni Fajnenšl tajmsa (eng. Financial Times), Izrael je u periodu od maja do avgusta prošle godine kupio naftu u vrednosti od oko milijardu dolara.

Iako Turska političku partiju sirijski Kurda smatra terorističkom organizacijom povezanu sa  PKK-om, Izrael i SAD ne dele to mišljenje. Bengio priznaje da su PKK i PYD (Partija demokratskog jedinstva) povezane, ali smatra da nisu teroristi jer ne sprovode terorističke akcije.

Uprkos turskom negodovanju povodom saradnje sa organizacijama koje smatraju terorističkim, kao i protivljenju autonomiji sirijskog Kurdistana, Begio smatra da to ne treba da bude prepreka Izraelu da podrži Kurde s obzirom da Turska podržava Hamas dok paralelno održava odnose sa Izrelom. „Turska podržava Hamas koji otvoreno traži da se uništi Izrael. Iako je to još uvek slučaj, Izrael makar treba imati pravi da obezbedi humanitarnu pomoć sirijskim Kurdima”.

Kurdski novinar iz Sirije, Tamar Husein Ibrahim, koji trenutno živi u Erbilu u iračkom Kurdistanu, rekao je da ni Izrael niti sirijski Kurdi ne treba da se stide da javno izraze međusobnu podršku. „Izrael treba otvoreno da podrži i potvrdi kurdske težnje u Siriji, a sirijske političke frakcije treba javno da objave ove odnose. Na kraju krajeva, to će biti dobar korak za stabilnost i koegzistenciju u regionu”, kaže on i dodaje: „Izrael može imati pouzdanog saveznika vrednog poverenja u novoj Siriji, a ja mislim da su Kurdi za to spremni”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.