Kurdi pozdravljaju podizanje američke vojne baze u sirijskom Kurdistanu

36Barak Obama, aktuelni predsednik SAD-a, nakon razgovora sa kancelarkom Angelom Merkel prilikom poslednje posete Nemačkoj, sastao se sa britanskim, francuskim i italijanskim liderima. Pre sastanaka koji se fokusirao na rat sa ID-om, rekao je da je ova organizacija „najveća opasnost uperena protiv naših država”.

„U Siriji mali broj američkih snaga za specijalne operacije deluje na terenu. Njihova specijalnost je odigrala ključnu ulogu u izbacivanju ID-a iz regiona”, rekao je Obama. „Da bi se ubrzao uspeh, ratifikovao sam postavljanje u Siriju dodatnih 250 američkog kadra”, dodaje on. „Oni neće predvoditi rat na terenu, ali će lokalnim snagama dati obuku i pružiti pomoć”.

Uz ovo pojačanje, broj američkih vojnika u Siriji će porasti na 300. U grupi na prostoru u blizini prve linije fronta uz specijalne jedinice, naći će se i obaveštajne, logističke i sanitetske ekipe.

Glasnogovornik Demokratskih snaga Sirije (SDF), Tadžkir Kobani rekao je u izjavi za agenciju Sputnjik da se očekuje skori dolazak američkih trupa u Kobani.

„250 vojnika SAD-a će biti pružiti podršku u vojnoj konsultaciji i pomoć Demokratskim snagama Sirije koji se bori protiv ID-a. Vojnici SAD-a će naše snage obučiti za upotrebu teškog naoružanja i oni se neće boriti na frontu. Neki od vojnika SAD-a učestvuju u borbi protiv ID-a”, rekao je Kobani.

Kobani dalje nastavlja: „Vojnici koji dolaze će u okolini brane Tišrin na jugu Kobanija podići američku vojnu bazu. Zapravo, vojnici SAD-a se već nekoliko meseci nalaze u okolini brane Tišrin. Što se tiče jednog dela vojnika, oni će se smestiti u bazu u selu Erebišku na jugu Kobanija. U Erebišku se američka baza već nalazi.  Oni neće doći na kratko. Radujemo se onome šta dolazi. Zajedno treba da se borimo protiv ID-a”.

SAD je već najavio da se sprema na tzv. „Plan B” za slučaj da mirovni pregovori propadnu, a to znači doprema teškog naoružanja i eskalacija sukoba.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunya/522644/YPG_den_250_ABD_askeri_aciklamasi.html#

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.