Tajne poruke Obame i iranskih lidera procurele u javnost

Foto: Millennial Influx

U javnost su procurele tajne poruke između američkog predsednika Baraka Obame i iranskih zvaničnika, od početka ove godine.

Prvi je u posed ovih poruka došao iranski “reformistički” list Saham Njuz.

Izvori koji su bliski iranskom predsedniku Hasanu Ruhaniju, izjavili su da su poruke poslate krajem marta, i da je Obama pozvao na “zajedničku saradnju zarad rešavanja problema i krize na Bliskom istoku.”

Prema njihovim navodima, Obama je pisao vrhovnom verskom vođi Irana, Aliju Hameneiju, da želi da iskoristi priliku pre isteka svog mandata da ostvari zajedničku saradnju sa Iranom po najvažnijim pitanjima u regionu. Obama je, navodno, naglasio da je vrlo malo vremena ostalo do kraja njegovog predsedničkog mandata, i da se nada “zajedničkoj saradnji u cilju rešavanja regionalnih kriza u Siriji, Iraku i Jemenu.”

U svojoj poruci Hameneiju, Obama je naglasio da će, u slučaju da je iranski odgovor pozitivan, lično učestvovati u bilo kojoj konferenciji u tu svrhu i da će se takođe lično sastati sa iranskim predsednikom Hasanom Ruhanijem, prenosi Middle East Monitor.

Na sastanku koji je održan između dva iranskih lidera, Hamenei je zatražio od Ruhanija mišljenje o poruci i ponudi Obame. Iranski predsednik je, kako tvrdi Saham Njuz,  odgovorio da je njegova procena “pozitivna” i dodao da “je moguće rešiti regionalne krize u saradnji sa njima, i da bi iranski uticaj u region bio znatno pojačan u slučaju da se takva zajednička saradnja ostvari na visokom nivou.

Analitičari smatraju da je ovo još jedan dokaz “srozavanje američkih odnosa sa Saudijskom Arabijom i Turskom.

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.