Muslimani ne zaslužuju ista prava kao hrišćani, tvrde nemački desničari

germn.png_1718483346Članovi nemačke partije Alternativna Nemačka (AFD) koja se bori protiv imigracije, održala je u nedelju konferenciju i izrazila podršku izbornom manifestu koji tvrdi da islam nije u skladu sa ustavom kao i da muslimani nemaju iste verske slobode kao hrišćani. Poglavlje manifesta AfD-a o muslimanima nosi naslov „Islam nije deo Nemačke”. Ovaj tekst zahteva zabranu minareta i burke.

U bučnoj debati drugog dana godišnjeg kongresa ove partije održanom u Štutgartu, veći deo od 2,000 prisutnih članova je pozdravilo poziv sa podijuma na mere protiv „islamskih simbola moći” i rugala se pozivu na dijalog sa nemačkim muslimanima.

„Islam nam je stran i iz tog razloga se ne može pozivati na princip verske slobode na istom nivou kao hrišćanstvo”, rekao je Hans Tomas Tilšnajder, AfD-ov zakonodavac iz Saksen-Anhalta uz buran aplauz.

Nemačka je dom za gotovo 4 miliona muslimana, tj. oko 5% stanovništva. Većina muslimana dolazi u Turske u potrazi za poslom, ali u proteklih godinu dana, najveći broj ih dolazi iz Sirije, Iraka i Avganistana pod pritiskom lokalnih sukoba.

Proteklog meseca je šef Nemačkog centralnog saveta muslimana uporedio AfD-ov stav prema muslimanskoj zajednici sa stavom Adolfa Hiltera prema Jevrejima.

Iako je AfD imao za cilj da proširi politički program da privuče šire mase, na konferenciji gotovo da nije bilo debate o lokalnim problemima poput poreza i socijalnih programa, već se držalo najviše desničarskog stava o opasnosti po nemačku belačku kulturu.

Istraživanja javnog mnenja tvrde da AfD ima podršku od 14% među biračkim telom, a to predstavlja ozbiljan izazov konzervativcima kancelarke Angele Merkel i ostalim partijama u establišmentu na predstojećim federalnim izborima 2017. godine. Kancelarka je odbila mogućnost koalicije sa AfD-om.

U nedelju su se sukobile pristalice AfD tokom protesta, a uhapšeno je oko 400 osoba.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/english/news/Muslims-Dont-Deserve-the-Same-Freedoms-German-Party-Declares-20160501-0013.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.