Filipinski komunisti najavili oružane napade na američke vojne baze

Foto: Flickr

Komunistička partija Filipina izdala je direktivu svom oružanom krilu – Novoj narodnoj armiji (NPA), da izvrši oružane napade na američke vojne baze koje će se uskoro izgraditi na najmanje pet lokacija u zemlji.1

Saopštenje je izdato tokom aprila, na početku zajedničke vojne vežbe filipinskih i američkih vojnih snaga, u kojima je učestvovalo oko 5.000 američkih vojnika.

Nakon završetka ove vojne vežbe, SAD su ostavile na Filipinima 200 članova vojnog personala i patrolnih aviona, koji su stacionirani u bivšoj vazdušnoj bazi Clark u mestu Pampanga, na osnovu Ugovora o saradnji u oblasti odbrane između dve zemlje.

“Nova narodna armija mora da doprinese borbi protiv američke vojne intervencije i američkih vojnih baza, izvršavajući oružane napade na vojne baze i oružane snage koje pružaju utočište intervencionistickim vojnicima”, navodi se u saopštenju.

Komunistička partija je osudila ove vojne vežbe, navodeći da su one samo paravan za ubrzavanje izgradnje američkih vojnih baza na Filipinima.

U saopštenju saznajemo da su američke trupe takođe dopremile armiju bagera i buldožera, zajedno sa najmodernijim naoružanjem.

Nova narodna armija je sve aktivnija u raznim delovima zemlje, a nedavno smo izvestili o najnovijoj akciji pljačke skladišta hrane filipinskih tajkuna koju su komunisti podelili seljacima, kao i o vojnim akcijama protiv filipinske vojske.

Ova američko-filipinska vojna vežba važi za najveću do sada, sa oko 9.000 učesnika: 5.000 američkih vojnika, 3.500 pripadnika Oružanih snaga Filipina, i 80 iz Odbrambenih snaga Australije.

Vežbe su takođe imale i najveći broj posmatrača, iz čak 12 zemalja: Bruneji, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Singapur, Tajland, Indija, Južna Koreja, Vijetnam, Istočni Timor i Japan.2

Američki sekretar za odbranu Ešton Karter je saopštio da vojno prisustvo SAD ima za cilj da “doprinese bezbednosti i sigurnosti voda u regionu”, aludirajući na tenzije u Južnokineskom moru između mornarica Filipina i Kine.

SAD su nedavno povećale vojnu pomoć Filipinima na čak 120 miliona dolara godišnje, kako bi doprinele nastojanjima filipinske vlade da se uspešno obračuna sa oba pokreta otpora u toj zemlji – komunističkom Novom Narodnom Armijom, i islamističkom organizacijom Abu Sajaf.3

Pripadnici organizacije Abu Sajaf su prošlog meseca naneli teške gubitke filipinskoj vojsci, usmrtivši 18 vojnika,4 a prethodne nedelje su pogubili jednog kanadskog zarobljenika, nakon što je kanadska vlada odbila da pregovara o otkupu.5

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://bulatlat.com/main/2016/04/15/reds-to-target-us-military-bases-in-ph-2/  

  2.  http://www.reuters.com/article/us-philippines-usa-wargames-idUSKCN0X10JF  

  3.  http://www.aljazeera.com/news/2016/04/18-soldiers-killed-abu-sayyaf-philippines-160409152756284.html  

  4. http://www.aljazeera.com/news/2016/04/18-soldiers-killed-abu-sayyaf-philippines-160409152756284.html  

  5.  http://heavy.com/news/2016/05/isis-islamic-state-abu-sayyaf-philippines-beheads-decapitates-john-ridsdel-canada-beheading-beheaded-full-uncensored-youtube-video/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.