Kanadski vojnici u Iraku nose zastave Kurdistana na uniformama

Foto: CTV

Novi video snimak koji pokazuje kanadske vojnike koji otvoreno nose kurdske zastave na svojim uniformama naterao je mnoge analitičare da se zapitaju o cilju misije međunarodne koalicije na čelu sa SAD u Iraku i Siriji.

Snimak je delo kanadske nacionalne CTV mreže, čiji su novinari obilazili kanadske trupe u Iraku sa generalom Džonatanom Vansom prošle nedelje.

Video klip jasno pokazuje operativce Kanadskih specijalnih snaga kako uz zastave sopstvene države nose i zastave Kurdistana.1

Deniz Natali, stručnjak za Bliski istok u Institutu za nacionalne strateške studije u Vašingtonu, kaže da je ovaj potez kanadskih vojnih snaga problematičan jer šalje jasnu poruku da saveznici nisu posvećeni očuvanju jedinstvenog Iraka.

Vojni zvaničnici su odbacili ovakve tvrdnje rakavši da je u pitanju samo efikasniji način prepoznavanja na liniji fronta.

Međutim, ova tvrdnja je takođe problematična iz dva razloga: kanadske trupe zvanično ne učestvuju u borbenim dejstvima i zastava Kurdistana ni na koji način ne doprinosi lakšem prepoznavanju ovih vojnih “savetnika”.

Osim pomoći specijalnih jedinica, Kanada je jedna od država koja opskrbljuje kurdske snage naoružanjem i patrolnim avionima.

Sa druge strane, kanadska naftna kompanija Oriks uživa povoljne uslove poslovanja u Kurdistanu,2 koji sada izvozi do 600.000 barela nafte dnevno.3

Podrška Zapada nezavisnom Kurdistanu nije nepoznata široj javnosti, ali se, za razliku od Izraela koji je prvi izašao u javnost sa ovom podrškom,4 članice međunarodne koalicije koja učestvuje u borbenim akcijama u Iraku i Siriji ne izjašnjavaju  javno po ovom pitanju.

U međuvremenu, kako javlja kurdska televizija Rudaw, prvi oružani sukobi između iranskih kurda i iranske Revolucionarne garde desili su se u okolini iranskog grada Sardašt, u sredu.5

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.ctvnews.ca/video?binId=1.810415  

  2. http://business.financialpost.com/news/energy/oryx-producing-us10-oil-in-the-shadow-of-isil?__lsa=83e5-5c8b  

  3.  http://ottawacitizen.com/news/politics/the-ripple-effect-canadas-support-for-the-kurds-brings-unintended-consequences  

  4.  http://www.princip.info/2016/04/14/izrael-podrzavamo-nezavisni-kurdistan-sirijski-kurdi-pomozite-nam-vise/  

  5.  http://rudaw.net/english/middleeast/iran/04052016  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.