Vaskrsao pogubljeni general vojske Severne Koreje!

Vaskrsao pogubljeni general vojske Severne Koreje!

download
Načelnik Generalštaba Vojske Severne Koreje general Ri Jong-gil, koji je u februaru ove godine pogubljen zbog “frakcionaštva, zloupotrebe službenog položaja i korupcije” vaskrsao je iz mrtvih.

Vest o pogubljenju generala su u februaru prenele i raširile mnoge medijske kuće poput CNN-a,1 i Guardian-a,2 pozivajući se na južnokorejske izvore novinske agencije Yonhap.

Vlada DPRK nije demantovala ove navode, pa je smatrano da je vest autentična.

Međutim, kada su severnokorejski državni mediji danas objavili spisak funkcionera odabranih za rukovodeća mesta u Partiji, istaknuti general našao se na spisku.

Ispostavlja se da Ri Jong-gil ne samo da je živ već je izabran i za člana Centralnog komiteta Radničke partije, prenosi američki list New York Times,3 koji je takođe u februaru preneo vest o egzekuciji Jong-gila.4

Na tu funkciju je postavljen tokom kongresa Radničke partije koji je završen u ponedeljak, a takođe je imenovan i za alternativnog člana Politbiroa.

Zanimljivo je da smo baš juče pisali o Top 15 najvećih laži koje mediji šire o Severnoj Koreji, pa bismo, eto, mogli da dodamo na listu i ovu vest.

 


  1. http://edition.cnn.com/2016/02/10/asia/north-korea-army-chief-ri-yong-gil-executed/  

  2. http://www.theguardian.com/world/2016/feb/10/north-korea-executes-chief-of-staff-ri-yong-gil-according-to-reports  

  3.  http://www.nytimes.com/2016/05/11/world/asia/north-korea-execution.html?partner=rss&emc=rss  

  4.  http://www.nytimes.com/2016/02/11/world/asia/north-korea-ri-yong-gil-reportedly-executed.html  

Leave a Reply

Your email address will not be published.