Istraživanje: Testirani hamburgeri sadrže ljudsku i pacovsku DNK!

Foto: Getty Images

Molekularna analiza hamburgera proizvedenih u američkoj saveznoj državi Kaliforniji otkrila je neke iznenađujuće sastojke.

Kompanija Clear Labs je testirala 258 različitih “Burger” proizvoda i otkrila prisutnost DNK pacova i ljudi, dok su vegetarijanskim pljeskavicama pronađeni meso i patogeni.1

Prema istraživanju, oko 3,6% svih proizvoda su “problematični”. Od 258 uzoraka, tri su pozitivna na DNK pacova a jedan je bio pozitivan na ljudsku DNK.

Od vegetarijanskih proizvoda, oko 23,6% je “problematično”. Dva vegetarijanska burgera sadrže govedinu, dok jedan hamburger od crnog pasulja ne sadrži ni trag crnog pasulja.

Svi testirani proizvodi potiču od 79 različitih brendova sa 22 prodajna mesta u Kaliforniji.

Prema izveštaju, industrija brze hrane ima nizak nivo kontaminacije, ali veliki broj hamburgera sadrži drugačije nutritivne vrednosti od onih koji su navedeni na ambalaži.2

Svinjska DNK je pronađena u jednom goveđem hamburgeru, pileća DNK u svinjskom, a četrnaest vegetarijanskih hamburgera nije imalo veći deo navedenih sastojaka.

Patogeni su pronađene u 4,3% uzoraka. Prema autorima izveštaja, jedan od šest Amerikanaca će doživeti trovanje hranom svake godine – od čega će 3.000 slučajeva biti fatalno.

Najčešće prisutna bakterija je Yersinia pseudotuberculosis, koja “može da izazove simptome nalik tuberkulozi kod životinja i kod ljudi”.

Kompanija Clear Labs je ranije objavila izveštaj prema kojem je ljudska DNK pronađena u hot-dog proizvodima.3

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.vox.com/2016/5/10/11649116/burger-safety-clear-labs  

  2.  http://www.ibtimes.co.uk/us-burgers-test-positive-rat-human-dna-1559336  

  3.  http://www.usatoday.com/story/news/nation-now/2015/10/26/report-human-dna-found-hot-dogs/74617102/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.