Masovna hapšenja zbog statusa na Fejsbuku!

Foto: Muhesen Amren/APA

 

Izraelske vlasti masovno hapse Palestince zbog statusa na društvenim mrežama.

22-godišnja Palestinka Mađd Jusif Atvan, iz okoline Vitlejema, osuđena je od strane izraelskog Vojnog suda na 45 dana zatvora i novčanu kaznu od US 800 $, zbog statusa na Fejsbuku koji je sud okarakterisao kao poziv na pobunu protiv izraelske okupacije.

Atvan je samo jedna od oko 150 nedavno uhapšenih Palestinaca zbog statusa na društvenim mrežama.

Poznata palestinska pesnikinja iz Nazareta Darin Tatur, takođe očekuje suđenje zbog objavljivanja “militantne” poezije na svom Fejsbuk profilu. Ona je uhapšena tokom noći 19. aprila, nakon što je vojska upala u njenu porodičnu kuću.

Ove nedelje je, iz istih razloga, uhapšen i profesor fizike i astronomije na Al-Kuds Univerzitetu – Emad Barguti, u istočnom Jerusalimu. Njegov Fejsbuk status je takođe okarakterisan kao “podsticanje pubune protiv izraelske okupacije”, a profesor je osuđen na tri meseca zatvora.

Palestinci sve češće postavljaju militantne statuse, i pozivaju na ustanak, usled nepodnošljivih uslova života pod okupacijom. Pojedinci naglašavaju da svet ne reaguje na njihovu patnju, i da je jedini način da se okupacija okonča, oružani ustanak.

Tekuća voda u pojasu Gaze je kontaminirana, stopa nezaposlenosti iznosi 60% (što je najviša stopa nezaposlenosti u svetu), a ekonomska blokada Izraela i Egipta čini mogućnost preživljanja sve težom.

Izraelska tajna policija prati palestinske aktiviste na društvenim mrežama tako što kreira lažne profile, koji deluju autentično, preko kojih ostvaruje kontakte i “prijateljstva” sa aktivistima.

Preko 7.000 palestinskih zatvorenika nalazi se u izraelskim zatvorima, a među njima je i velik broj žena i devojaka.

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.