Da li će Duterte povesti Filipine putem antiimperijalizma?

duterte-joma-sisonPredsednički kandidat i favorit na izborima u Filipinima, Rodrigo Duterte, osvojio je većinu glasova i uskoro stupa na čelo države kao prvi levičarski predsednik. Do sada je bio gradonačelnik grada Davao u kojem je postao poznat po surovom kažnjavanju kriminalaca u ovom gradu. Davao je pod Duterteom, od prestonice ubistava Filipina postao „najmirniji grad jugoistočne Azije” i četvrto najbezbednije mesto na svetu.

Revolucionarni pokret Filipina i narod pod vođstvom Komunističke partije Filipina, podržao je odlučnost Dutertea da se izbori sa korupcijom i kriminalom, a pozdravlja i njegovo obećanje da će objaviti prekid vatre sa oružanim revolucionarnim pokretom, kao i da će biti prvi levičarski predsednik države. U tom pogledu, KPF je zatražio puštanje na slobodu stotina političkih zatvorenika i ubrzavanje mirovnih pregovora. Oni takođe traže da se reše glavni uzroci građanskog rata time što će se usvojiti osnovne ekonomske, društvene i političke reforme.

Novi predsednik se ponosi time što je bio učenik predsednika i osnivača KPF-a tokom kasnih 60ih godina. On je tada bio aktivista antiimperijalističkog i antifeudalnog omladinskog pokreta Kabatang Makabajan, kao i pristalica Novog patrotskog saveza (BAYAN). Kabatang Makbajan i NPS su bili vatreni suparnici Markosove fašističke diktature kao i dominacije stranog kapitala, feudalizma i birokratskog kapitalizma Filipinima.

KPF je takođe zatražio od Dutertea da nametne nacionalni suverenitet naroda Filipina i da odbrani teritorijalni integritet zemlje; da se radne mase i seljaci osnaže protiv oligarhije; da razvije filipinsku ekonomiju kroz industrijalizaciju i zemljišnu reformu; da promoviše patriotsku i progresivnu kulturu; da poboljša državno školstvo i da gaji međunarodnu solidarnost za mir i razvoj.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.workers.org/2016/05/12/new-philippines-president-to-face-big-challenges/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.