Maduro oduzima paralizovane fabrike i najavljuje hapšenje njenih direktora

Maduro oduzima paralizovane fabrike i najavljuje hapšenje njenih direktora

maduro-jawaab2015Predsednik Venecuele, Nikolas Maduro, u okviru vanrednog stanja koje je proglasio u subotu, najavljuje oduzimanje paralizovanih fabrika i hapšenje njenih vlasnika, kao i vojne vežbe protiv eventualne vojne intervencije.

„Moramo preduzeti sve mere da povratimo proizvodni kapacitet koji je buržoazija paralizovala”, rekao je Maduro u obraćanju pristalicama. „Svako ko bude želeo da zaustavi proizvodnju da bi sabotirao zemlju treba da idu napolji,  a onima koji to budu uradili moraju se staviti lisice o poslati ih u kazneni zavod”.

Ovaj potez dolazi nakon što je najveća kompanija za prehrambene proizvode u Venecueli, Grupa Polar, zaustavila proizvodnju piva 30. aprila tvrdeći da  zbog nesposobnosti vlade nije u mogućnosti da uvozi ječam. Vlasnik preduzeća, milijarder Lorenso Mendosa, bučni je protivnik Madura, a predsednik ga je optužio i za zaveru protiv vlade.

Maduro je takođe naredio vojne vežbe sledeće subote „radi pripreme za bilo koji scenario” i upozoravajući da postoji mogućnost vojne intervencije.

Ujedno, kao odgovor na svrgavanje brazilske predsednice Dilme Rusef, Venecuela je povukla svog ambasadora iz Brazila.

Leave a Reply

Your email address will not be published.