Brazil menja definiciju ropstva u korist krupnog kapitala

brazilian_coup_govxt_to_xsoften_definition_of_slaveryx.jpg_1718483346Nova vlada Brazila želi da uvede nove mere koje će „ublažiti definiciju ropstva”, a njih će sprovesti novopostavljeni ministar poljoprivrede Blairo Magi, jedan od najbogatijih ljudi u Brazilu i vlasnik najveće kompanije soje na svetu, izveštava britanski list Gardijan.

Magijev cilj je da se uklone termini poput „ponižavajući uslovi” i „iscrpljujuće smene” iz definicije ropstva, a očekuje se da će to dodatno otežati uslove radnika naročito u sektorima poljoprivrede i obrade prehrambenih namirnica. Treba napomenuti da je Ministarstvo rada u februarukaznilo 340 brazilskih preduzeća zbog robovskih uslova rada koji uključuju i prisilan rad kao i rad u ponižavajućim uslovima za veoma malu ili uopšte bez naknade, kako u urbanim tako i u ruralnim oblastima.

Imena ovih preduzeća su objavljena na „prljavoj listi” Ministarstva rada, a sama lista je jedna od mera bivše predsednice Rusef da se pokrene borba protiv modernog ropstva. Od 2002. godine, oko 400 radnika je oslobođeno robovskih uslova rada.

Britanski list takođe izveštava da je ovaj „kontroverzni milijarder” sa svojom lobi grupom takođe želi da ukine mere koje je uvela prethodna administracija, a koje su priznale da je nekoliko „kilombola”–teritorija naseljenim potomskim odbeglih robova– stvorila 56 miliona hektara rezervata i priznala domorodačka prava na druge oblasti.

Magi i nova vlast žele da otmu ovu zemlju i da je iskoriste za poljoprivrednu eksploataciju širokih razmera kao i za uzgoj goveda u korist transnacionalnih korporacija. Samog Magija, poznatog i pod nadimkom „Kralj soje”, optužuju za uništenje velikog dela amazonske prašume zarad eksploatacije soje.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/english/news/Brazil-Coup-Govt-Moves-to-Change-Definition-of-Slavery-20160520-0024.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.