Pripadnici plemena Mohavk putuju na Kubu radi lečenja dijabetesa

55af8b27c46188da188b4631.jpg_1718483346Delegacija severnoameričkog plemena Mohavk otputovala je u Havanu radi lečenja čireva uzrokovanih dijabetesom, a lečenje će se vršiti kubanskim lekom Heberprot-P, saopštava Prensa latina.

Pripadnici Mohavka su dobili tretman za dijabetes u Akvesasneu ali su odlučili da tretman nastave na Kubi i da isprobaju efekte Hebreprota-P, saopštava poglavica plemena Beverli Kuk. „Tretman će biti od velike pomoći. Već smo bili svedoci slučajevima čireva na stopalima 4. i 5. stepena od kojih su se pacijenti oporavili nakon 45 dana”, kaže ona.

Prema izjavama pacijenata, ovaj lek još nije dostupan u SAD-u iako se uveliko koristi u više od 20 zemalja širom sveta. Ipak, ovaj lek se trenutno nalazi u fazi ispitivanja u klinikama SAD-a. Kuk je izjavila da se nada da će ova poseta Kubi izvršiti pritisak na federalnu vlast da odobri upotrebu leka i da omogući finansijsku podršku plemenima za njihovu kupovinu.

Prema federalnoj statistici, 17% domorodačkog stanovništva Severne Amerike ima dijabetes, a to je duplo veća stopa nego kod belačkog stanovništva. U rezervatu Mohavka u blizini Mesene, polovina stanovništva preko 65 godina pati od dijabetesa.

Liked it? Take a second to support Nataša Davidović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/english/news/Mohawk-Native-Americans-Travel-to-Cuba-for-Diabetes-Treatment--20160518-0061.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.