Cilj udara u Brazilu: zaštita korumpiranih političara

brazil_protest_against_michel_temer_sao_paulo.jpg_1718483346Procuerli audio snimak kojeg je objavio list Folja de Sao Paolo ukazuje da je pravi cilj parlamentarnog udara protiv, sad već bivše predsednice Dilme Rusef, bio da se korumpirani političari zaštite od sudskih procesa protiv njih.

Na snimku se može čuti privremeni ministar planiranja i razvoja Romero Žuka na kojem kaže da bi uklanjanje Dilme način da se pronađe rešenje i zaustavi antikorupcijska istraga poznata pod imenom „Operacija autoperionica” u vezi sa slučajem skandala oko naftne kompanije Petrobras. Žuka je u saradnji sa Maćadom, bivšim predsednikom filijale Petrobrasa, naveo planove da se zaustavi istraga oko pranja novca i podmićivanja.

„Moramo da zaustavimo ovo s… Moramo da promenimo vladu da bismo mogli da zaustavimo ovo krvarenje”, kaže Žuka Maćadu nakon diskusije da li treba da dođe do opoziva ili ne. „Čoveče, najlakše rešenje je postaviti Mišela Temera”, kaže Maćado jer javni tužilac Rodrigo Žanot ide protiv Žuka, a i on bi mogao da bude sledeći. U daljem razgovoru Žuka navodi da je već razgovarao sa članovima Vrhovnog suda i vojnim zapovednicima i time potvrdivši Dilmine tvrdnje da se radi o udaru protiv nje i demokratije.

Ukupno sedam članova Temerove nove, neoliberalne vlade nalazi se pod istragom u okviru antikorupcijske Operacije. Predsednik senata se takođe suočva sa optužbama za primanje mita. Najveća ironija je u tome što su Dilmini protivnici iskoristili nezadovoljstvo u narodu zbog korupcije i pokrenuli proces za opoziv zbog navodne korupcije suspendovane predsednice. Ona je suspendovana zbog navodnog krivotvorenja budžeta koji čak i nije delo zbog kojeg se može opozvati predsednik. Nije čak ni optužena za finansijsku zloupotrebu za razliku od novog predsednika Temera koji je zbog kurpcije osuđen.1

Nakon ovog skandala, Žuka je rekao da se privremeno povlači sa pozicije dok se pravosudni organi ne oglase o njegovom slučaju.2

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.telesurtv.net/english/news/Brazil-Leak-Corrupt-Leaders-Seek-Protection-With-Coup-20160523-0014.html 

  2. http://www.telesurtv.net/news/Renuncia-ministro-de-Temer-que-planeo-el-impeachment-a-Rousseff-20160523-0045.html 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.