Donbas čisti komuniste iz Narodnog sovjeta Donjecka

NAPOMENA: Tekst je prvobitno objavljen pod naslovom „Moskva čisti komuniste iz Narodnog sovjeta Donjecka” zbog greške u prevodu zbog koje je smisao izjave komunista Luganjska dobila pogrešni smisao, tj. da Moskva stoji iza uklanjanja komunista. Pravi smisao izjave je da vlasti Donjecka pokušavaju da oduzmu ključnu narodnu imovinu i prepuste je ostacima oligarhije, a da bi to prikrili, okrivljuju Moskvu da stoji iza odluke da se komunisti uklone iz organa vlasti. Svim čitaocima se izvinjavamo na ovoj grešci.

dnr-kpNarodna Republika Donjeck je pokrenula proces uklanjanja komunista gotovo paralelno sa istim procesom u Ukrajini, samo uz mnogo manje buke, ali i uz manju medijsku pažnju. Iako Lenjinovi spomenici stoje na svom mestu, komunisti su izbačeni iz gotovo svih organa.

Vođi komunista su ukinute sve pozicije u DNR-u, nije dozvoljeno da komunisti prijave svoje izborne liste na proteklim izborima, a njihovi deputati su izbačeni iz Narodnog sovjeta DNR-a 6. maja.

Bez komunista Narodne Republike Donjeck ne bi ni bilo. Upravo su komunisti bili ti koji su februara 2014. godine podigli šatore „u odbranu Lenjina” i upravo ti koji su činili temelje izborne komisije za referendum 2014. Tada to niko nije poricao, a Boris Litvinov, vođa komunista je predsedavao Narodnim sovjetom od jula do oktobra iste godine.

Komunisti su iz Narodnog sovjeta izbačeni zbog navodnog gubitka poverenja, a 11. maja, lokalne snage bezbednosti su pokušale da spreče KP da učestvuje u demonstracijama za Dan republike sa svojim crvenim zastavama. Rusija je imala svoje predstavnike na demonstracijama, a radi se o dva predstavnika Dume i člana KPRF-a, Vladimiru Rodinu i Kazbeku Tajsajevu.

Komunisti Luganjska su reagovali na izbacivanje svojih drugova iz Narodnog sovjeta DNR-a i u saopštenju izjavili: „Skrivajući se iza saopštenja  da naređenja dolaze iz Moskove, vlasti DNR-a su odlučile da zabrane rad Komunističke partije u Republici”.

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: https://leftrussia.wordpress.com/2016/05/23/communists-are-under-threat-of-expulsion-in-donetsk/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.