Vojska SAD-a baca posmrtne ostatke vojnika na đubrište

10993445723_3a69acd5e1_o_0Predstavnik vazduhoplovnih snaga SAD-a je protekle nedelje potvrdio da su tela 274 američkih vojnika čije posmrtne ostatke niko nije preuzeo, bačeni na đubrište u Virdžiniji u periodu od 2003. do 2008. godine.

Prema izjavi, 2738 kremiranih delimičnih ostataka je bačeno na đubrište, od kojih je identifikovano 976, a pripadaju telima 274 vojnika. Međutim, vojska nije obavestila porodice poginulih o ovoj praksi.

Takav je i slučaj poručnika Skota Smita koji je poginuo u Iraku 2006. godine, a čija žena nije bila obaveštena o tome da su neki od njegovih posmrtnih ostataka bačeni na deponiju smeća. „Apsolutno sam zgrožena i mnogo ljuta. Osetila sam se izdanom”, rekla je Smitova udovica Geri-Lin.

Kongresmen Raš Holt smatra da je u pitanju otvoreno skrnavljenje koje komanda vazduhoplovnih snaa SAD-a želi da zataška.

Međutim, to nije jedini problem sa kojim se suočavaju. Zabeleženi su slučajevi da su delovi tela poginulih izgubljeni; u jednom slučaju je pokojniku odsečena ruka da bi mogla da mu se obuče uniforma, a na groblju u Arlingtonu su tela sahranjena u pogrešne grobove.

Povodom ovog slučaja se vrši istraga, a predstavnik vazduhoplovnih snaga je izjavio da će se izviniti porodicama ovih 274 vojnika, ali samo ako porodice budu pozvale njih.

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.