Kuba šalje doktore u Južnu Afriku radi poboljšanja zdravstva

cuba_south_africa.jpg_1718483346Nova grupa kubanskih doktora je stigla u Južnu Afriku u nedelju sa ciljem nastavka dogovora o saradnji dve zemlje koji su potpisali Fidel Kastro i Nelson Mendela pre dve decenije. Nova grupa od 22 doktora dolazi kao dopuna za 320 koji su već u zemlji, a rad će sprovoditi u Slobodnoj Državi južno od Pretorije.

„Oni će pomoći u uspostavljanju sistema javnog zdravstva sličnog onom na Kubi”, rekao je doktor Alberto Antonio Janes, šef Zdravstvene misije u Južnoj Africi za agenciju Prensa latina. Zdravstvene vlasti u osam provincija, od ukupno devet, u kojima rade kubanski doktori, veoma su zainteresovane za primenu iskustva kubanskog sistema zdravstva tvrdi dr. Janes.

Doprinos Kube je bio najveći u borbi protiv infektivnih bolesti poput side i tuberkuloze. Ove bolesti ubijaju milione na ovom kontinentu kao i u Južnoj Africi.

Novopridošli doktori su većinom specijalisti za porodičnu medicinu, ali i za anesteziju, pedijatriju, ginekologiju i psihijatriju.

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/english/news/Cuban-Doctors-Arrive-in-South-Africa-to-Revamp-Healthcare-20160529-0042.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.