Kandidat za budalu godine!

Dalaj Lama je rekao u intervjuu objavljenom juče da je Evropa prihvatila “previše” izbeglica, i da bi čak i te izbeglice trebalo da se vremenom vrate i pomognu u obnovi svojih zemalja.1

“Evropa, na primer Nemačka, ne može da postane arapska zemlja…Nemačka je Nemačka”, rekao je on za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kada vrhovnog poglavara tibetanskog budizma, američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) pretvori u milionera, onda se naravno podrazumevaju i protivusluge, pa sem primarne upotrebe Njegove svetosti u svrhu podrivanja kineskog suvereniteta, ona sekundarna podrazumeva povremene javne nastupe u svrhu promocije “zapadnih vrednosti”, liberalizma i imperijalizma.2,3

Tako je Njegova svetost u svom poslednjem velikom PR nastupu nazvao bivšeg američkog predsednika Džordža Buša “prijateljem” koji “promoviše demokratiju i slobodu”, a SAD “vođom slobodnog sveta”, koji “poštuje načela demokratije i slobode”.4

Ovaj put mu je dodeljena uloga da opravda evropsku politiku rasizma i nesolidarnosti sa žrtvama politike tog “slobodnog sveta”.

Kao što su nekadašnji kolonijalni pohodi pravdani biološkom nadmoći, a današnji neokolonijalni pohodi kulturnom nadmoći Evropljana, moralna dimenzija igra veliku ulogu u toj samopercepciji Zapadne civilizacije.

Ali eto, nije se Dalaj Lama dotakao uzroka izbeglištva miliona ljudi koji traže spas u, za njih, finansijskom raju. Ni imperijalističkih agresija, ni eksploatacije iza oštre globalne polarizacije.

Nije se dotakao ni evropske politike “otverenih vrata” koja podrazumeva izgradnju zidova koji štite taj ratni plen, ni zatvaranja granica, deportacija,5 rasno motivisanih napada,6 medijske hajke na izbeglice,7 oduzimanje novca i stvari od vrednosti izbeglicama od strane vlada nekih evropskih država,8 podmićivanja režima u Turskoj, Tunisu, Egiptu, Sudanu i Eritreji da zatvore granice,9 itd.

Sve što je bila njegova uloga je da pohvali evropsku politiku, i objasni narodima sveta da Evropa ne može biti arapska. Ali pretpostavljamo da arapski svet, baš kao i skoro cela Azija i Afrika, mogu biti evropski, kao što i jesu pod vojnom i ekonomskom okupacijom.

Pisali smo već da se nevalidnost svake liberalne analize ogleda u tome što posmatraju sukobe u ideološkim i verskim, a ne materijalnim i klasnim uslovima.10 Međutim, ovde treba razumeti da krupna buržoazija vrlo svesno koristi liberalne ideje u svrhu ostvarenja sopstvenih klasnih interesa.

Sada samo treba da shvatimo da Evropa sprovodi plemenitu politiku, u skladu sa učenjem Dalaj Lame, i tera izbeglice da se vrate za njihovo dobro, jer će imperijalistima i neokolonijalnim režimima koje su postavili, radna snaga uskoro biti neophodna.

Bolje nego da glođu kosku evropskog ratnog plena. Ili ne daj bože ruše tvrđavu Evropu.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://english.alarabiya.net/en/News/world/2016/05/31/Dalai-Lama-says-too-many-refugees-in-Europe.html  

  2.  http://www.theage.com.au/news/business/behind-dalai-lamas-holy-cloak/2007/05/22/1179601410290.html  

  3.  http://www.newsweek.com/when-heaven-shed-blood-164864  

  4.  http://www.dalailama.com/news/post/1291-his-holiness-the-dalai-lama-is-a-guest-at-the-george-w-bush-presidential-center-and-southern-methodist-university  

  5. http://www.princip.info/2015/10/22/nemacka-ubrzava-deportacije-izbeglica-vojnim-avionima/  

  6. http://www.princip.info/2015/11/19/preko-700-napada-na-izbeglice-zabelezeno-u-nemackoj-ove-godine/  

  7. http://www.princip.info/2016/03/11/tvrdava-evropa-i-pojava-kolonijalne-svesti-u-srbiji/  

  8. http://www.princip.info/2016/01/22/nemacka-danska-i-svajcarska-ce-izbeglicama-oduzimati-novac-i-stvari-od-vrednosti/  

  9.  http://www.princip.info/2016/05/21/skandal-koji-ne-drma-eu-niti-ce/  

  10.  http://www.princip.info/2016/05/28/mala-skola-anti-imperijalistickog-novinarstva/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.