Vojnici koji su ubili dve trudnice i još tri civila da plate odštetu i izjave saučešće!

Foto: AP/Maya Alleruzzo

Pripadnici američkih specijalnih snaga koji su ubili dve trudnice i još tri civila tokom noćne racije u Avganistanu 2010. godine, koristili su “odgovarajući nivo sile”, navodi se u izveštaju unutrašnje istrage Pentagona.

U februaru 2010. godine, američki specijalci ušli su u jednu kuću u selu Kataba u avganistanskoj provinciji Paktia. Iako je NATO naveo da kuća sadrži  “militantnu aktivnost,” racija je rezultirala smrću pet civila, među kojima su bile i dve trudnice.

Dokumenti koje je objavio list The Intercept u sredu pokazuju da prema ubicama nisu preduzete nikakve disciplinske mere.1

Američkih vojni zvaničnici su pokušali da zataškaju ovaj zločin, pa su prvi izveštaji naveli da su žrtve pronađene “vezane, sa povezom preko usta i ubijene” od strane pobunjenika, ali je istraga avganistanskih istražitelja otkrila niz propusta u toj priči, i pokazala da su američki vojnici iskopali metke iz tela žrtava.

Američka vojska nikada nije priznala da je došlo do zataškavanja, ali je nakon unutrašnja istrage potvrđeno da su civili ubijeni od strane američke vojske.

Više od 25 civila je bilo prisutno u kući te noći, zbog proslave rođenja deteta jednog od ukućana, a nakon što su američki vojnici otvorili vatru, tri žene i dva muškarca su poginula.

Američka istraga je utvrdila da disciplinski postupak protiv vojnika ne bi bio prikladan, jer su vojnici koji su bili uključeni u incident poštovali pravila angažovanja tokom racije, iako je bilo “taktičkih grešak koje su napravljene.”2

U izveštaju se preporučuje da američke snage u Avganistanu “adekvatno plate i izraze saučešće porodici kao znak dobre volje u našoj iskrenosti u ozbiljnosti shvatanja incidenta.”

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://theintercept.com/2016/06/01/pentagon-special-ops-killing-of-pregnant-afghan-women-was-appropriate-use-of-force/  

  2.  https://www.rt.com/usa/345104-khabata-raid-investigation-afghanistan/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.