Evo Morales poziva na demokratsku revoluciju protiv američke imperije

morales_urges_xdemocratic_revolutions_against_us_empirex.jpg_1718483346Socijalističke vlade Latinske Amerike moraju ponovo pokrenuti „demokratske revolucije” da bi se izborili protiv strategija SAD-a da povrate kontrolu nad ovim regionom, rekao je predsednik Bolivije Evo Morales u intervijuu prošlog ponedeljka. „U nekim zemljama to treba da bude poziv na buđenje u kojem će vlasti morati da pokrenu stalne konferencije za novo pokretanje demokratske i kulturne revolucije u Latinskoj Americi i Karibima”, kaže Morales u razgovoru sa kubanskom stanicom Kubavision.

Bolivijski šef države je upozorio da se nekoliko socijalističkih vlada u regionu suočava sa „borbom protiv imperije” koja je pokrenula kampanju klevete i destabilizacije tih vlada. „Plan je američke imperije da povrati kontrolu nad Latinskom Amerikom i Karibima, a naročito u Južnoj Americi. Tu sigurno postoji ambicija da SAD uspostavi prisustvo u tim zemljama i obnovi model i sistem marionetskih vlada”, dodaje Morales.

On takođe naglašava da narodi u regionu imaju dobro pamćenje i da je zato teško da desnica postigne svoje ciljeve. „Kada se desnica vrati na vlast, ukinuće socijalističke pogodnosti i smanjiti državni aparat, a to će stvoriti reakciju. Zato smatram da desničarske vlade neće moći da sprovedu ovaj novi napad SAD-a koristeći oligarhije i desne konzervativne partije u tim zemljama”, ističe Morales.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada se vlade u Venecueli i Brazilu suočavaju sa ofanzivom desničarskih opozicionih partija koje podržava SAD, a žele da ponište sve socijalističke napredne programe i politiku koje sprovode levičarske vlade tokom proteklih godina.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/english/news/Evo-Morales-Urges-Democratic-Revolutions-Against-US-Empire-20160524-0018.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.