Vikiliks: “Nije bilo masakra na Tjenanmen trgu”!

Foto: Catherine Henriette/AFP

Tajni dokumenti iz ambasade SAD u Pekingu pokazuju da prilikom studentskih demonstracija na Trgu Tjenanmen 1989. godine nije bilo krvoprolića.

Dokumente do kojih je došao Vikiliks,1 objavio je ekskluzivno britanski The Daily Telegraph, a kasnije su preneli i ostali mediji.2

Zanimljivo je da dokumenti potvrđuju navode kineske vlade o dešavanjima u ranim jutarnjim časovima 4. juna 1989. godine, prema kojima je Kina saopštila da vojnici nisu počinili nikakav masakr nad demonstrantima.

Dezinformacije su navodno potekle iz američke ambasade 3. juna, kada su diplomate “razumele” da je konačni obračun između demonstranata i vojnika bio na pomolu.

Jedan dokument, od 21. maja 1989. godine, navodi da je predsednik Kineskih radničkih sindikata osudio vanredno stanje u glavnom gradu i upozorio da će, ukoliko se studenti ne budu tretirali sa poštovanjem pozvati na generalni štrajk.

Dokumenti potvrđuju navode Komunističke partije da je nakon toga postignut dogovor da se studenti povuku sa Trga Tjenanmen, što je u suprotnosti sa izveštajima nekoliko zapadnih novinara koji su bili u Pekingu u to vreme.

U 2009. godini, čak je i Džejms Majls, koji je bio dopisnik BBC-u Pekingu u to vreme, priznao je da je “preneo pogrešan utisak” i da “nije bilo masakra” na Trgu Tjenanmen, već su studenti napustili trg nakon pregovora sa vlastima.3

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://wikileaks.org/plusd/cables/89BEIJING18828_a.html  

  2.  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/wikileaks/8555142/Wikileaks-no-bloodshed-inside-Tiananmen-Square-cables-claim.html  

  3.  http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/8057762.stm  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.