Domorodačko stanovništvo Venecuele u podršci Bolivarskoj revoluciji

maduro_venezuela_indigenous_peoples_02-06-2016.jpg_1718483346Domorodačke zajednice koje predstavljaju nekoliko etničkih grupa, marširale su kroz ulice Karakasa prošle nedelje u znak podrške vladi Nikolasa Madura i Bolivarskoj revoluciji u Venecueli. Grupe koje su učestvovale u demonstracijama su se odazvale na poziv vlade Venecuele da razviju narodna rešenja za ekonomsku krizu sa kojom se zemlja trenutno suočava.

Dopisnik teleSura u Karakasu, Iain Brus, rekao je da vođe sa kojima je imao prilike da razgovara podržavaju vladu zbog poštovanja koje je uvek ukazivalo domorodačkim narodima kroz Bolivarsku revoluciju–politički projekat pokojnog predsednika Venecuele Uga Čaveza.

„U prošlosti smo uvek bili primani na zadnji ulazi, a danas nas primaju na glavni”, kaže teleSuru Noeli Pokatera, vođa naroda Vaju.

Brus izveštava da demonstranti smatraju da u skladu sa svojim tradicijma mogu da daju jedinstveni doprinos rešenju ekonomskih problema. „Dok su prolazili pored skupštine kojom dominira opozicija, domorodačke grupe su za kratko zaustavile svoj marš. Među skandiranjem i ritualnim dimom, održali su ceremoniju pročišćenja na jednom od ulaza u skupštinu. Rekli su da je zgrada u kojoj im je Bolivarska republika dala mogućnost da imaju predstavnika, zagađena novom desničarskom većinom”, saopštava Brus.

Kada je skup stigao do predsedničke palate, vođe su predale predsedniku Maduru u ruke dokument koji obrazlaže njihove predloge. Prema ministru za domorodačke narode Klari Vidal, dokument je sinteza predloga pojedinačnih domorodačkih naroda za svoju teritoriju.

Maduro se obavezao pred okupljenim ljudima da će ubrzati predaju zemlje domorodačkim zajednicama. Predsednik je takođe odobrio finansiranje socio-proizvodnih projekata u domorodačkim zonama.

Skup je osudio nedavne pokušaje generalnog sekretara Organizacije američkih država, Luisa Almagra, da promoviše stranu investiciju u Venecueli putem Demokratske povelje.

Oko 43 etničke grupe iz država Amazona, Sulije, Sukre i Bolivara je učestvovalo u skupu.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/english/news/Indigenous-Communities-March-to-Defend-Venezuelan-Revolution-20160602-0058.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.