Zahvaljujući Kubi nema više ebole u Liberiji

ebola.jpg_1718483346Svetska zdravstvena organizacija će u četvrtak objaviti da je virus ebole pod adekvatnom kontrolom u Liberiji, saopštava Nju strejts tajms.

Liberija je prešla prag Svetske zdravstvene organizacije od 42 dana nakon što je poslednji pacijent po drugi put dao negativan rezultat na test za ovaj virus. Svetska zdravstvena organizacija je objavila kraj ebole u Gvineji prošle nedelje, ali je upozorila da virus još uvek predstavlja opasnost.

Kubanski doktori su bili jedni od heroja koji su pomogli u suzbijanju ebole u Zapadnoj Africi. Kuba je poslala stotine doktora u pogođene zone da bi obezbedili adekvatnu negu i obuku za lokalno stanovništvo.  Februara 2015. godine, tim kubanskih doktora koji su pomogli suzbijanju ebole u Zapadnoj Africi, nominovani su za Nobelovu nagradu za mir.

Pandemija virusa ebole je otpočela u Zapadnoj Africi decembra 2013. godine, a najteže su bile pogođene Liberija, Gvineja i Siera Leone, sa preko 28,000 zabeleženih slučajeva. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije od decembra 2014., broj smrtnih slučajeva je dostigao 10,000.

Virus je pogodio niz afričkih zemalja i izazvao bojazan od globalne katastrofe, što je navelo vlade nekih zemalja da uvedu zabranu putovanja u najpogođenije zemlje. Ovakva situacija je za sobom ostavila ekonomiju i zdravstveni sistem u zemljama Zapadne Afrike potpuno uništenim.

Zdravstveni radnici u Liberiji su rekli da je međunarodni odgovor na ebolu u Zapadnoj Africi bio daleko ispod neophodnog. Prema njihovom mišljenju, bez pomoći Kube i njenih doktora, malo šta je moglo da se uradi da bi se zaustavila pandemija.

Kubanski doktori su bili ključ u obezbeđivanju nege i obuke u pogođenim zonama širom sveta, a poslednji primer je Ekvador gde su Kubanci pomagali žrtvama zemljotresa.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/english/news/WHO-to-Announce-End-of-Ebola-in-Liberia-Thanks-to-Cuba-20160608-0049.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.