Severna Koreja nastavlja program obogaćenja plutonijuma bez obzira na posledice

16522121_xlSeverna Koreja obaveštava da je ponovo pokrenula proizvodnju plutonijuma i naglašava da će nastaviti sa nuklearnim probama uprkos oštrim sankcijama.

„Reciklirali smo potrošene šipke nuklearnog goriva povučene iz jednog reaktora koji je redukovan grafitom”, najavio je protekle srede severnokorejski Institut za atomsku energiju. Tokom intervjua sa autoritetima ove organizacije sa japanskom agencijom Kjodo, Institut je otkrio da je Pjongjang proizvodio visokoobogaćeni uranijum za vojno oružje i energiju „po planu”.

Bez obzira na to, službenici ove organizacije koja ima jurizdikciju nad postrojenjima kompleksa Jongbjon nisu pružili detalje o količini plutonijuma ili uranijuma koje proizvodi Pjongjang i dodali su da zapadni eksperti mogu da načine sopstvene procene po tom pitanju.

Iako je bilo nagađanja o novim aktivnostima pomenutog kompleksa, severnokorejske vlasti su se suzdržale od komentara po pitanju oblasti u kojoj rade, što čini informaciju koju je pružio Institut prvom potvrdom da Pjongjang ponovo vrši obradu ovog materijala.

Satelitski snimci od poslednjih nekoliko meseci pokazuju aktivnosti u Jongbjonu, a zapadne zemlje potvrđuju da su sva nuklearna postrojenja Severne Koreje sa sve reaktorom od 5 megavata u Jongbjonu, stavljena u pogon od 2013. godine.

Raketne i nuklearne probe Severne Koreje su prouzrokovale oštre sankcije Saveta bezbednosti UN-a koje su dodatno pooštrene u januara kada je ova zemlja sprovela četvrtu nuklearnu probu i lansirala projektil u svemir. Ove sankcije su sprovedene na predlog SAD-a, a podržale su ih i Kina i Rusija.

U svakom slučaju, glasnogovornik Instituta za atomsku energiju nije isključio mogućnost pete nuklearne probe budući da je Severna Koreja suočena sa opasnošću od američkog imperijalizma. U istom kontekstu, on je rekao da je Pjongjang uspeo da smanji, diverzifikuje i načini lakšim svoj nuklearni arsenal.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.hispantv.com/noticias/coreas/285148/corea-norte-reinicia-produccion-plutonio

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.