BRICS-ovo napuštanje dolara može proizvesti dramatične geopolitičke posledice

Businessman sailing on dollar boatZemlje koje čine BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), bitni su igrači na terenu globalne ekonomije zbog čega dolar počinje da oseća pritisak, a to može imati ozbiljne posledice–kaže nemački finansijski analitičar Ernst Volf za interviju agenciji Sputnik.

SAD pokušava da spreči stvaranje alternativne devize koja bi mogla da zameni dolar. Nedavnoformirana Nova banka za razvoj–BRICS-ova banka–želi da se osamostali, iako, za sada, deluje u okviru monetarnog sistema dolara tako da je podređena njemu. U tom smislu, ekonomski planovi ove nove organizacije stvaraju ljubomoru američkih vlasti, ukazuje Volf.

On podseća da je golbalni monetarni sistem potčinjen dolaru i da je jedina organizacija koja ima pravo da štampa ovu devizu Federalna rezerva SAD-a. Zapravo, amerikanci čine sve šta je moguće da bi održali dominaciju. Pređašnji pokušaju da se izađe iz ovog sistema su se završili pokoljem.

„Na primer, Sadam Husein je hteo da prodaje naftu u evrima, a ne dolarima; Muamar Gadafi je hteo da uvede novu devizu koja bi imala zaleđinu u zlatu. Obojici je donela smrt”, rekao je nemački analitičar.

Trenutno, Rusija takođe pokušava da stvori sopstvene ekonomske puteve sa Turskom. Predsednici obe zemlje, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdoan, postigli su dogovor na poslednjem sastanku oko trgovine između ove dve zemlje u rubljama i lirama. Štaviše, Rusija razmatra prodaju nafte u drugim monetama, uključujući i rublju.

„To je objava rata SAD-u, poput one Sadama Huseina i Muamara Gadafija. Željno očekujem da vidim šta će se dogoditi”, rekao je.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.aporrea.org/tiburon/n295556.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.