Slučajan susret bivšeg zatvorenika iz Gvantanama i zatvorskog čuvara (VIDEO)

Moazam Beg, britanski državljanin koji je nasilno otet 2002. godine i odveden u Gvantanamo Bej, snimio je sastanak sa svojim nekadašnjim čuvarom, 14 godina nakon što su se prvi put sreli u zloglasnom zatvoru.

Njih dvojica sreli su se ponovo, sasvim slučajno,  u Londonu, dok je Beg, koji sada radi za organizaciju koja pomaže ljudima sa psihičkim problemima pod uticajem dugogodišnjeg “rata protiv terorizma”, promovisao svoj film o njegovom hapšenju i torturi kojoj je bio podvrgnut u zatvoru.

Nakon kidnapovanja od strane CIA, Beg je držan u jednom pakistanskih zatvora, gde je doživeo najveći deo torture, i gde su ga, sem fizičkog mučenja, izlagali ženskim urlicima, za koje su ga ubeđivali da su vapaji njegove supruge, koju muče u susednoj sobi.

Beg je oslobođen 2005. godine, a kada je slučajno naleteo na stražara Alberta Melisa, pozvao ga je u svoj dom.

“Prošlo je 12 godina od kada sam te poslednji put video, a kada se to poslednji put desilo, bio sam zatvorenik SAD-a u kampu Echo, a ti si mi bio stražar. Tvoj zadatak je bio da me ponekad čuvaš i 24 sata dnevno. Večeras, ćeš spavati u mojoj kući. A ja sam taj koji drži ključeve”, rekao je Beg Melisu.

Begg je objasnio da je, u najtežim trenucima boravka u zatvoru, uspeo da pronađe utehu u neočekivano lepom odnosu sa novim prijateljem, svojim čuvarom.

Moazam Beg, dao je iskaz o vremenu provedenom u zloglasnom Gvantanamo beju. Njegovu priču možeti pogledati ovde:

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.