Kuba sprečava Zika virus dok SAD proglašava vanredno stanje u Portoriku

mosquito-542156_640Kuba se uspešno oduprela epidemiji Zika virusa i nalazi se u procesu uklanjanja Denga groznice kao i ostalih bolesti koje prenose komarci, preneli su državni mediji prošle nedelje.

Ministar zdravstv, Roberto Morales Oheda, rekao je na sastanku Savetu ministara da je preduzeto niz mera ove godine da se uklone tigrasti komarci prenosnici Zike i drugih virusa koje su drastično smanjile ovu pošast. Nije bilo novih infekcija od četrnaeste koja je zabeležena 15. marta, osim jednog slučaja lokalnog prenošenja.

Kuba sa stanovništvom od 11,3 miliona, pozvala je vojsku u pomoć u zaprašivanju; pokrenula grupe za nadzor u kvartovima da se osigura da nema stajaće vode gde bi insekti mogli da se množe; uvela zdravstvene kontrole na aerodromima i drugim graničnim prelazima na ostrvu, kao i druge mere.

Izvor pri Ministarstvu zdravlja sa pristupom epidemiološkim podacima, izjavio je za Rojters da nema novih slučajeva prenosa Zike. „Prevazišli smo ga u potpunosti. Svaki put kada neko uđe u zemlju iz Brazila ili Venecuele ili odakle god, a dođe sa Zikom kao u prethodnih 20 slučajeva, mi ih izolujemo i proverimo kvartove u kojiam žive”, rekao je izvor i tražio da ostane anoniman jer je informacija poverljiva.

Prema nalazima stručnjaka, ovaj virus kod trudnica izaziva mikrocefaliju, poremećaj u razvoju bebe koji se odlikuje malom glavom i zaostajanjem u intelektualnom razvoju. Kod odraslih izaziva Gijen-Bareov sindrom–neurološki poremećaj praćen paralizom.

SAD nije u stanju da se izbori sa Zikom

Sa druge strane, SAD je proglasio vanredno stanje u Portoriku usled brzog širenja virusa Zike. Portoriko ima 3,5 miliona stanovnika, a zabeležio je 10,690 slučajeva zaraze virusom Zike od koji je 1,035 trudnica. Prema saopštenju SAD-a, broj može da bude i veći.

Za brzo širenje virusa u Portoriku je zaslužna tropska klima koja pogoduje razvoju komaraca prenosnika, ali i nedostatak infrastrukture za njihovo suzbijanje. Osim Portorika, od američkih teritorija pogođena je i Južna Florida.

Predsednik Obama je proteklog februara zatražio 1,9 milijardi dolara budžeta za borbu protiv Zike ali Kongres predvođen republikancima nije odobrio taj izdatak. Dekret koji bi omogućio 1,1 milijardu dolara blokirale su demokrate nakon što su republikanci zatražili da se zabrani finansiranje klinika za vršenje abortusa.

 

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: https://www.newcoldwar.org/cuba-prevents-zika-virus-while-u-s-declares-zika-emergency-in-its-colony-of-puerto-rico/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.