Ansarulah ne prihvata američki predlog za mir u Jemenu

image_650_365Glasnogovornik narodnog pokreta Ansarulah u Jemenu, Muhamad Abdulsalam, izjavio je u subotu da američka mirovna inicijativa ima za cilj razoružanje boraca protiv Saudijske Arabije.

„Ko god ima pohlepno oko za oružje, ima pohlepno oko i za život”, rekao je Abdulsalam na svojoj Fejsbuk stranici.

Keri je tražio od narodnog pokreta u Jemenu da preda oružje, uključujući i balističke rakete, kao i da se povuče iz glavnog grada Jemena, Sane. Zauzvrat, državni sekretar SAD-a je rekao da će Ansarulah i saveznici dobiti udeo u budućoj vladi nacionalnog jedinstva u Jemenu.1

Sa druge strane, Vrhovni politički savet Jemena je izjavio da je spreman da ponovo pokrene mirovne razgovore ako bi režim u Rijadu obustavio agresiju na ovu osiromašenu arapsku zemlju. Osim obustavljanja agresije, Savet traži i podizanje opsade naroda Jemena.

Ovaj savet su formirali Opšti narodni kongres (GPC)–partija bivšeg predsednika Ali Abdulaha Saleha–i Ansarulah–pokret Hutija–a cilj mu je da vodi upravu zemlje.

U međuvremenu, pristalice oborenog predsednika Abd Rabuh Mansur Hadija, izdale su saopštenje u kojem kažu da su spremne da razmotre ideje koje je predstavio Keri.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom je takođe izrazila spremnost da „pozitivno pozabavi bilo kakvim mirnim rešenjima… uključujući i dobrodošlicu idejama proisteklim sa sastanka u Džedi, a koje su uključivale sekretare SAD-a, Velike Britanije i zalivskih država”.

Kerijev predlog za mir je direktna posledica pojačanih udara na Saudijsku Arabiju kao odgovor na saudijske masakre civila.2

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://en.abna24.com/service/middle-east-west-asia/archive/2016/08/27/774829/story.html 

  2. http://en.abna24.com/service/middle-east-west-asia/archive/2016/08/29/775208/story.html 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.