Severna Koreja lansirala tri balističke rakete tokom samita G20 u Kini

Foto: Reuters/Kim Hong-Ji

Severna Koreja je danas ispalilila tri balističke rakete sa svoje istočne obale, baš dok se G-20 ekonomski samit održava u Kini.1

Dok se lideri najbogatijih zemalja G-20 okupljaju na sastanku u gradu Hangdžuu, u istočnoj Kini, Pjongjang šalje jasnu poruku da neće biti zaplašen međunarodnim sankcijama ni provokacijama imperijalističkih sila.

“Još analiziramo detalje, ali ovo je velika pretnja za bezbednost naše nacije i izražavamo duboku zabrinutost “, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Japana, u čijim su teritorijalnim vodama završili projektili.

Lansiranje raketa tempirano je na četiri dana pre 68. godišnjice osnivanja vlade DNRK i dan nakon završetka zajedničkih vojnih vežbi između Južne Koreje i SAD, koje Severna Koreja smatra provokacijom i pripremom za invaziju.2

Krajem avgusta, Savet bezbednosti UN-a oštro je osudio lansiranje četiri severnokorejske balističke rakete tokom leta, ali nije preostalo mnogo načina da se DNRK dodatno sankcioniše, s obzirom da su sankcije koje su ovoj zemlji nametnute od strane međunarodne zajednice, najteže u istoriji.

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.reuters.com/article/us-northkorea-missiles-idUSKCN11B0B5  

  2.  http://time.com/4478993/north-korea-ballistic-missiles-g20-china/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.