Nastavlja se smanjenje siromaštva u Venecueli

ministro-de-planificacion-ricardo-menendezPotpredsednik Planiranja i znanja, Rikardo Menendez, uverava da se siromaštvo u Venecueli smanjilo za 4,4% uprkos ekonomskom ratu koji sprovodi opozicija protiv naroda.

„Radi se o velikom uspehu u prvoj polovini godine i nastavićemo da se unapređujemo zahvaljujući politici Bolivarske revolucije koja se suočava sa najekstremnijim sektorima politike i privrede”, rekao je Menendez na konferenciji za štampu.

Menendez je rekao da je Venecuela postigla neprestano smanjenje opšteg siromaštva i četvtru godinu za redom, smanjila je krajnje siromaštvo sa 5,5% koji su postignuti 2013. godine.

Tim povodom, objašnjava da strukturalno siromaštvo, koje takođe ima tendenciju pada, obuhvata studiju domaćinstava sa devojčicama i dečacima od 7 do 12 godina koji ne pohađaju školu, prenaseljena domaćinstva, domaćinstva u neadekvatnim građevinama, građevine bez osnovnih usluga i domaćinstva sa velikom ekonomskom zavisnošću.

„Bitno je da to naša zemlja vidi, jer se radi o međunarodnom značaju sa naučnom rigoroznošću i pokazuje sposbnost socijalizma da se izbori sa dubokim društvenim nejednakostima stvorenim u kapitalizmu”, smatra on.

Prema zvaničnim podacima, krajem 90-ih godina prošlog veka, strukturalno siromaštvo u Venecueli je iznosilo 28,9%, a sa Bolivarsko revolucijom u Palati Miraflores (sedište vlade), spalo je na 20,4% 2014., 19,1% 2015. i 18,3% u prvoj polovini 2016. godine. Menendez takođe navodi da je 1998. godine bilo 15% prenaseljenih domaćinstava, a sada ih ima 7,9%.

U vezi sa kućanstvima bez osnovnih usluga, podsetio je da se u istom periodu cifra smanjila sa 15,7% na 9,2%, a domaćinstva sa visokom ekonomskom zavisnošću su se smanjila sa 6,2% na 2,5%.

„Nastavićemo ovim putem, i dalje ćemo posvećivati resurse i trud za boljitak naroda putem Bolivarskog ekonomskog programa koji je pokrenuo Nikolas Maduro i branićemo ga od napada desničara”, kaže Menendez. Ova inicijativa je omogućila da se obezbedi više od pola miliona radnih mesta kao i kupovna moć stanovništva. To je vizija borba protiv ekonomskog rata, zaključuje potpredsednik.

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.librered.net/?p=46274

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.