Vojska Velike Britanije nije obavezna da poštuje ljudska prava

79779057_sweady_paVelika Britanija je najavila plan da dopusti vojnicima da odbace evropski zakon o ljudskim pravima. Ovaj pokušaj nove britanske premijerke Tereze Mej ima za cilj da okonča pravne postupke protiv trupa ove zemlje, prenosi Fars.

Prema novom predlogu, kako kaže vlada Britanije, vojnici će moći da zaobiđu Evropsku konvenciju o ljudskim pravima tokom perioda sukoba, što će im pružiti imunitet od krivičnog gonjenja u zavisnosti od okolnosti.

„Moja će se vlada postarati da naše trupe dobiju priznanje za neverovatno dobro obavljen posao. Oni koji služe na prvim linijama fronta će imati našu podršku kada se vrate kući. Odužićemo im se sa zahvalnošću i stati na kraj industriji pravnih sekiracija koje gone one koji su služili u prethodnim sukobima”, izjavila je Mej.

Ovaj plan je najavljen na godišnjoj konferenciji Konzervativne partije, a ima za cilj da spreči pravno gonjenje članova oružanih snaga koje je ministar odbrane Majkl Falon okarakterisao kao „lažne optužbe”.

„Naš pravni sistem je zloupotrebljen lažnim optužbama protiv naših trupa na industrijskom nivou. Prouzrokovao je znatnu muku ljudima koji rizikuju živote da nas brane, poreske obveznike je koštao milione, a postoji stvarni rizik da spreči naše trupe da obavljaju svoj posao”, rekao je ministar.

Britanija je uspostavila Tim za istorijske iskaze u Iraku radi istraživanja tvrdnji iračkih civila u vezi sa zlostavljanjem koje su počinili britanski vojnici tokom vojne invazije SAD u periodu od 2003. do 2009. godine. Do 31. marta 2016. godine otvorena su 1.374 slučaja zlostavljanja, nestalih osoba i ubistava.

Ministarstvo odbrane je izjavilo u januaru da je ovaj tim odbacio 57 istraga dok je vojno sudstvo zaustavilo još jedan slučaj. Ukupno je 326 slučajeva rešeno, a odšteta je dostigla 20 miliona funti (23 miliona evra). Britanija je potrošila više od 100 miliona funti na istragu vezanu za Irak, odštetu i slično.

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: https://www.sott.net/article/330149-Free-to-do-as-they-please-UK-to-exempt-military-forces-from-Human-Rights-law

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.