Komunistički gradonačelnik odbio da prisustvuje proslavi osnivanja Pokreta otpora

Kesarijani je prigradsko naselje i opština u istočnom delu Atine. Kesarijani strelište je mesto na kome su nacističke snage tokom Drugog svetskog rata pogubile 200 komunista.

U simboličnom gestu koji nosi veliku poruku, komunistički gradonačelnik grčkog gradića Kesarijani, Ilias Stamelos, zvanično je odbio da učestvuje u vladinoj proslavi 75. godišnjice osnivanja najznačajnijeg pokreta otpora zemlje u Drugom svetskom ratu – EAM (Nacionalno-oslobodilački front).

Vlada organizuje proslavu u Kesarijaniju u nedelju 2. oktobra, koju će prenositi državna televizija ERT, a događaju bi trebalo da prisustvuje i premijer Aleksis Cipras.

U pismu upućenom SIRIZA-ANEL vladi, gradonačelnik Stamelos ističe odluku Gradskog veća da odbije bilo kakvo učešće u proslavi 2. oktobra. Ilias Stamelos spominje da je herojsko nasleđe Kesarijanija u suprotnosti sa vladinom politikom koja napada prava radnih ljudi. U svom pismu, između ostalog, komunistički gradonačelnik piše:

„Politika koju sprovodi vlada je u suprotnosti sa borbom građana Kesarijanija i generalno je usmerena protiv grčkog naroda. Koaliciona vlada SIRIZA-ANEL sprovodi napad na prava i dostignuća naroda. Ona glasa za i primenjuje mere štednje, i tako sprovodi politiku kojom se narodu nameću porezi i smanjuju plate i penzije, dok istovremeno nudi olakšice krupnom kapitalu.”

„U duhu odluke Gradskog veća, kao gradonačelnik Kesarijanija, poštujući istoriju grada, istorijsko sećanje i lekcije iz borbe i žrtve prethodnih generacija, 750 ljudi pogubljenih na strelištu, ja neće prisustvovati manifestaciji 2. oktobra.”

Ovim gestom gradonačelnik Kesarijanija pokazuje da Ciprasova vlada, koja je saradnik imperijalističkih organizacija (EU, NATO), nema pravo na eksploataciju komunističkih žrtava i boraca pokreta otpora u cilju poboljšanja slike u javnosti.

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://communismgr.blogspot.rs/2016/10/greece-communist-mayor-slams-syriza.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.