Yahoo špijunirao elektronsku poštu korisnika za američku obaveštajnu službu

Yahoo špijunirao elektronsku poštu korisnika za američku obaveštajnu službu

Korporacija Yahoo!, najpoznatija po internet servisu elektronske pošte, izradila je prošle godine namenski softver za pretragu svih dolazećih poruka obrađujući ih po nalogu nadležnih iz obaveštajnih službi SAD, izveštava Rojters, a prenosi teleSur.

Tri bivša zaposlena su izjavila da je kompanija  uslišila zahtev SAD i obradila stotine miliona naloga na svom sistemu. Nije poznato koje su podatke tačno tražili, već samo da je od kompanije zahtevano da se vrši pretraga po skupu karaktera (slova). Drugim rečima, moglo bi da se radi o frazi u poruci ili dodatku. Prema tvrdnjama bivših zaposlenih, direktor Yahooa u tom periodu, Marisa Majer, odlučila je da usliši zahtev obaveštajnih službi što je dovelo do odlaska Aleksa Stamosa, odgovornog za sigurnost podataka u firmi, juna 2015. godine. On trenutno radi u kompaniji Facebook. Stručnjaci za nadzor smatraju da se radi o prvom slučaju ovog tipa koji je isplivao. Ono što ga čini jedinstvenim je činjenica da se radi o pretraživanju sve pošte koja pristiže, umesto da se pretražuje samo pošta koja se nalazi na serverima ili pak da se obrađuje manji broj naloga u realnom vremenu.

Zahtev za pretragu je Yahoou stigla u vidu poverljive povelje poslate pravnom timu kompanije. Tim zadužen za sigurnost u kompaniji nije bio upoznat sa ovim procesom.

Američki stručnjaci za nadzor kažu da do sada nije bilo viđeno da se u tako širokom obimu i u realnom vremenu vrši nadzor koji je zahtevao namenski softver za tu svrhu. Telekomunikacione kompanije u SAD su sarađivale sa vlastima i obezbeđivale obaveštajnim službama pojedine sačuvane podatke o svojim korisnicima, ali u daleko manjem obimu.

Nekoliko nedelja nakon instalacije softvera, sigurnosni tim kompanije ga je otkrio misleći da je sistem uhakovan. Nakon što je šef tima, Stamos, saznao da je vrh kompanije odobrio ovaj softver, podneo je ostavku.

Ovaj događaj je između ostalog doneo probleme korporaciji koja želi da uslugu elektronske pošte proda Verizonu za 4,8 milijardi dolara. Verizon sada zahteva „popust” od milijardu dolara usled skandala.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.