Hojsinger: od naciste, preko agenta CIA, do predsednika NATO-a

img_6423_wAdolf Hojsinger čini paradigmatski slučaj porekla i kriminalne istorije NATO-a i Evropske unije, tih goniča u službi zapadnog imperijalizma i plaćenika monopola pod maskom „demokratije”.

Hojsinger je rođen 1897. godine u Holcmindenu u Nemačkoj. Nakon stupanja u vojsku, učestvuje u Prvom svetskom ratu i od tada se penje kroz vojnu hijerarhiju postavši kapetan 1936. godine kada su već nacisti došli na vlast, a potom pukovnik 1940. godine. Hojsinger je imao istaknutu ulogu u planiranju okupacije Austrije, a kad je izbio Drugi svetski rat, u planiranju invazije na Poljsku, Dansku, Norvešku, Francusku i Holandiju.

Tokom rata, Hojsinger je imenovan za brigadnog generala, a posle general-majora. Tokom 1944. godine u kratkom periodu postaje šef Glavnog štaba i biva ranjen tokom atentata na Hitlera. Gestapo ga je u vezi sa atentatom uhapsio i ispitivao, ali budući da dokazi o njegovoj umešanosti nisu pronađeni, pušten je na slobodu i poslat u rezervu. Postaje šef divizije za kartografiju 1945, a dva meseca potom ga zarobljavaju trupe SAD.

Nakon svedočenja u Nirnbergu biva oslobođen optužbi zbog „saradnje”, a 1947. počinje da radi u obaveštajnoj službi generala Rajnharda Gelena, još jednog bivšeg naciste – generala Vermahta – koji je nakon rata postao američki špijun.

Gelenova organizacija je bila  špijunska mreža koju su organizovale američke okupacione trupe u Nemačkoj oslanjajući se na mrežu nacističke obaveštajne službe koja je igrala ključnu ulogu u špijuniranju Sovjetskog Saveza i njegovih saveznika.

Arhive Centralne obaveštajne službe (CIA) ne štede na hvalospevima Hojsingera za kojeg kažu da je „osvojio poštovanje među američkim i nemačkim kolegama zbog profesionalne kompetencije i ličnog integriteta”. Dokumenti priznaju da je CIA ozbiljno razmatrala da Hojsinger zameni Gelena, ali je tokom pedesetih godina odlučeno da nastavi vojnu karijeru u Zapadnoj Nemačkoj. Iako je bio „uticajni predstavnik američkih interesa u remilitarizaciji nemačke i u Gelenovoj organizaciji”, postepeno je napuštao rad u obaveštajnoj službi, ali nikada nije prestao da bude poverenik američke obaveštajne službe.

Ovaj general je pedesetih godina postao glavni savetnik za vojna pitanja kancelara Konrada Adenauera, a radio je i u Amt Blanku, državnom odeljenju koje je predvodio Teodor Blank, ministar odbrane Zapadne Nemačke od 1955. godine. Uspostavljanjem nemačke vojske 1955. godine, Hojsinger se vratio u njenu službu postavši general-potpukovnik i šef Saveta za vojno rukovodstvo. Postaje general armije 1957. godine i prvi inspektor novog Bundesvera sve do 1961. godine kada postaje predsednik Vojnog komiteta NATO-a – najvišeg ranga u vojnom ogranku organizacije – gde ostaje sve do 1964. godine, kada se sa 67 godina penzioniše. Umro je 1982. u 85. godini.

Reference:

http://www.foia.cia.gov/sites/default/files/document_conversions/1705143/HEUSINGER,%20ADOLF_0006.pdf

http://www.elconfidencial.com/alma-corazon-vida/2016-01-10/adolf-heusinger-la-historia-del-general-nazi-que-acabo-dirigiendo-la-otan_1132337/

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: https://arsenalcontrainfo.wordpress.com/2016/10/12/heusinger-de-general-nazi-a-agente-de-la-cia-y-presidente-de-la-otan/

One Response to Hojsinger: od naciste, preko agenta CIA, do predsednika NATO-a

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.