Kuba: 83% zaraženih virusom HIV-a preživi!

Foto: Granma

Stopa zaraženih virusom HIV-a relativno je niska na Kubi, a, prema zvaničnim podacima, 83% dijagnostikovanih pacijenata preživi ovu smrtonosnu bolest.1

Prema procenama Ministarstva zdravlja, od pojave HIV-a na Kubi, ovaj virus je dijagnostikovan kod 26.048 kubanskih državljana, a samo 17% zaraženih je umrlo od posledica ove bolesti.

Procenjeno je da danas na ostrvu živi 21.554 ljudi zaraženih HIV-om, što je vrlo mali broj u odnosu na sve ostale države regiona. Od Kubanaca starosti između 15 i 49 godina, samo 0,27% je zaraženo ovim virusom.

Niske stope infekcija i smrtnosti od bolesti pripisuju se državnom programu kontrole i prevencije HIV-a, koji traje već 30 godina. On uključuje i program lečenja i rada na lekovima koji pomažu da se produži život pacijenata.

Ovom uspehu doprinele su i mere informisanja i prevencije, pomoću kojih se ljudima obezbeđuje redovno testiranje, i informiše javnost o riziku i strategijama za prevenciju. Seksualno obrazovanje, „menadžment“ pacijenta i povezivanje sa organizacijama civilnog društva u zemlji su takođe od značaja.

„Mi smo prva zemlja koja je sprečila transmisiju HIV-a i sifilisa sa majke na dete“, kaže kubanska doktorka Marija Isela Lantero.2

Kubanski medicinski program, osim što brine za svoje građane, obučava na hiljade lekara koji rade širom planete kako bi pomogli siromašnim državama nakon prirodnih katastrofa i teških infektivnih bolesti poput virusa zika i ebole.

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://en.granma.cu/cuba/2016-11-18/aids-prevention-in-our-hands  

  2. http://www.telesurtv.net/english/news/83-of-AIDS-Patients-Survive-in-Cuba-20161119-0010.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.